Se pregătesc de MASH

De Otilia Șandor
Se pregătesc de MASH
Studenţii şi rezidenţii sunt aşteptaţi să se înscrie la tabăra MASH (Medical Adventure School in Holiday) din acest an.


Înscrierile au început lunea trecută, în 15 iunie 2015, sunt acceptaţi cei peste 18 ani, sunt 50 de locuri disponibile.

M.A.S.H a devenit deja un eveniment de referinţă în activităţile de pregătire şi instruire a voluntarilor în domeniul medicinei de urgenţă şi a salvărilor în situaţii speciale. Proiectul M.A.S.H are o tradiţie de 12 ani, perioadă în care acesta a devenit mai mult decât un proiect.

Istoric şi rol

M.A.S.H a fost iniţiat în 2001, sub forma unei tabere care reunea reprezentanţi ai mai multor instituţii şi organizaţii (Asociaţia Studenţilor Medicinişti din Oradea – ASMO, Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare – SMURD, Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor-SJSSBH, Crucea Roşie etc).

MASH a fost creat pentru formarea unei baze de pornire pentru dezvoltarea unei structuri de susţinere a echipelor de intervenţie în situaţiile speciale de salvare (servicii de urgenţă medicală, pompieri, Salvamont, Inspectoratul General de Aviaţie al Ministerului de Interne etc).

La M.A.S.H. se formează salvatori care urmează să colaboreze cu serviciile specializate existente acum sau să înfiinţeze propriile servicii de intervenţie.

MASH-ul azi popularizează în continuare mijloacele prin care populaţia poate contribui la salvarea unor persoane aflate în dificultate. De cele mai multe ori, primii ajunşi la locul producerii unui accident/incident sunt simpli cetăţeni, ale căror gesturi pot fi salvatoare de viaţă, făcând astfel diferenţa dintre viaţă şi moarte.

Platformă de voluntari

M.A.S.H dezvoltă astfel treptat o platformă de voluntari, o resursă foarte importantă şi de bază pentru societatea contemporană şi rezultatul a fost observat de-a lungul celor 12 ani, prin numărul crescut de solicitări de voluntariat în cadrul serviciilor de urgenţă.

Pregătirea echipei de intervenţie, colaborarea echipelor şi învăţarea cetăţeanului în acordarea primului ajutor, prin intermediul voluntarilor instruiţi în tabără rămân obiective principale.

Condiţii speciale

Tabăra M.A.S.H se desfăşoară în Munţii Apuseni, pe Platoul Padiş, locaţie aleasă special datorită condiţiilor: fără resurse electrice, fără apă curentă, canalizare sau orice fel de infrastructură. În acest fel se creează o situaţie apropiată de cea posibil reală de salvare, în care salvatorii trebuie nu doar să se descurce ci să salveze vieţi omeneşti.

Ce este M.A.S.H?

M.A.S.H este o tabără care presupune:
– o săptămână de stat la cort,
– cursuri zilnice pe teme de prim ajutor certificate de Consiliul Naţional Român de Resuscitare -CNRR, precum şi alte cursuri,
– drumeţii în Munţii Apuseni,
– zile tehnice şi de teambuilding: tiroliana, rapel, căţărare etc,
– concursuri tematice,
– demonstraţia unei intervenţii de salvare în situaţii speciale,
– stabilirea unui punct de prim ajutor în zona taberei şi acordarea primul ajutor calificat pentru întreaga populaţie a zonei respective,
– educaţie montană şi ecologică,
– promovarea sistemelor moderne de comunicare pentru intervenţii şi a aparaturilor specifice,
– animaţie socio-educativă şi elemente de psiho-pedagogie,
– seri sociale cu foc de tabără şi chitară.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !