Şedinţă pentru arborii oraşului

De Cristina Ghilea
3Comentarii
Şedinţă pentru arborii oraşului
Prima întâlnire a Comisiei consultative privind lucrările de tăiere şi intervenţie în coroana arborilor a avut loc săptămâna trecută.

Prima întâlnire a Comisiei consultative privind lucrările de tăiere şi intervenţie în coroana arborilor şi arbuştilor din Oradea s-a ţinut în a doua parte a săptămânii trecute. Au fost analizate 20 de cereri din partea cetăţenilor.

Comisia consultativă a fost înfiinţată în această lună, din dispoziţia primarului, în baza unei Hotărâri a Consiliului Local. Comisia formată din specialişti se va întruni în fiecare lună şi va analiza cererile de tăieri/toaletări ale arborilor aflaţi pe domeniul public, primite din partea cetăţenilor.

În urma analizelor şi consultărilor, comisia a făcut următoarele recomandări: toaletările trebuie să fie moderate dar e recomandată operaţiunea de degarnisire a arborilor. Asta presupune eliminarea surplusului de crengi din coroană pentru ca arborele să se poată dezvolta armonios. S-a mai decis că toaletările trebuie să fie executate doar în prezenţa specialistului din cadrul Compartimentului Spaţii Verzi din Primărie iar aprobarea tăierilor să va da numai în cazul pericolului evident de accidente. La solicitările neîntemeiate ale cetăţenilor se va da răspuns negativ de tăiere. În cazul speciilor protejate (nuc+castan comestibil), avizul de tăiere se dă doar cu acordul Direcţiei Agricole. În cazul arborilor sănătoşi se solicită întodeauna avizul Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

„Reamintim că, în ultima şedinţă a Consiliului Local, a fost aprobat Regulamentul privind activităţile de tăiere, transport şi valorificare a lemnului rezultat din spaţiile verzi şi alte terenuri din afara fondului forestier naţional, situate pe terenuri proprietate publică sau privată a Municipiului Oradea, în intravilanul municipiului Oradea. Regulamentul prevede şi faptul că în fiecare lună va avea loc întâlnirea Comisiei consultative privind autorizarea tăierii şi toaletării arborilor, comisie formată în marea majoritate din specialişti”, transmite Primăria printr-un comunicat de presă.

Participanţi

Mircea Stejeran – şef Serviciul Lucrări şi Servicii Publice din cadrul Direcţiei Tehnice din Primărie

Ramona Bakk – inginer horticol şi consilier în cadrul Compartimentului Spaţii Verzi din Primărie

Smit Ildiko – inginer silvic, doctor în silvicultură

Orlando Balaş – ing. peisagist, lect.univ. dr. la Universitatea Oradea

Gheorghe Sarca – doctor inginer horticol – Facultatea de Protecţia Mediului

Gabriel Dobre – consilier Serviciul Lucrări şi Servicii Publice Loreta Mălăin – consilier Serviciul Lucrări şi Servicii Publice3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor