Şef în Minister şi petrolist reţinuţi de DNA

De Cristian Horgoș
3Comentarii
Directorul Răsvan Toader, audiat şi reţinut marti la DNA Oradea
Directorul Răsvan Toader, audiat şi reţinut marti la DNA Oradea
Un director din Ministerul Economiei şi administratorul Rafinăriei din Chişinău Criş au fost reţinuţi de DNA.

Stelian Tulcan, patronul rafinăriei din Chişinău Criş, Gabriel Răsvan Toader – director general în Ministerul Economiei şi Carla Postolache – om de afaceri în Bucureşti, au fost reţinuţi marti de DNA Oradea, într-o cauză privind evaziune fiscală şi corupţie.

Reţinerile de marti au survenit într-un dosar în care, pe 6 mai, DNA informa că procurorii anticorupţie din Oradea cercetează indicii de evaziune fiscală prin importuri de produse petroliere, în perioada 2009 – 2011, cu un prejudiciu estimat la 13,5 milioane de lei. Astfel, pe 6 mai, procurorii DNA Oradea, sprijiniţi de DGA Bihor, IPJ Bihor şi SRI Arad, au efectuat trei percheziţii în localităţile Chişineu Criş şi Apateu, inclusiv la rafinăria şi hotelul administrat de Stelian Tulcan.

Prejudiciu şi mai mare

În urma cercetărilor derulate în ultimele luni, procurorii DNA Oradea suspectează că evaziunea fiscală s-a ridicat la circa 6 milioane de euro.

Astfel, Stelian Tulcan este suspectat că ar fi folosit facturi fictive pentru a eluda plata accizelor şi TVA. O parte din facturi au fost eliberate de firme implicate şi în reţeaua coordonată de patronul firmei orădene Oilserv Total srl, Vasile Boer, cercetat tot de procurorii DNA Oradea pentru o fraudă fiscală de 14 milioane de euro.
Totodată, au apărut şi suspiciuni de dare şi luare de mită.

Astfel, prin intermediul Carlei Postolache, Stelian Tulcan ar fi contribuit cu materiale de construcţie la amenajarea unui imobil din proprietatea lui Gabriel Răsvan Toader, director general Politici Industriale şi Mediu de afaceri din Ministerul Economiei şi Comerţului.

Ca atare, în sarcina lui Toader s-a reţinut luarea de mită, în sarcina lui Tulcan darea de mită iar Postolache Argentina Carla a fost acuzată de complicitate la dare de mită.

„Din ordonanţele de reţinere întocmite de procurori a reieşit că, în cauză există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în baza unor înţelegeri anterioare, din perioada decembrie 2011 – mai 2012, suspectul Toader Gabriel Răsvan, prin intermediul suspectului Postolache Argentina-Carla, a pretins, în cursul lunii mai 2012, achitarea de către suspectul Tulcan Stelian Vlăduţ a contravalorii unei cantităţi de 48 mc de beton, în valoare totală de 14.461 lei. Pentru acest „serviciu”, în contextul autorizării unui antrepozit fiscal, suspectul Toader Gabriel Răsvan trebuia să avizeze lista cu semifabricatele şi produsele finite înscrise în nomenclatorul de fabricaţie şi să avizeze asimilarea, din punct de vedere al accizelor, a produselor energetice cu produse pentru care sunt stabilite accize în cazul societăţii comerciale reprezentate de suspectul Tulcan Stelian Vlăduţ, lucru care s-a şi întâmplat pe 22 mai 2012. Întreaga cantitate de beton pretinsă a fost achitată în întregime de către suspectul Tulcan Stelian Vlăduţ, prin intermediul firmei pe care o reprezenta. Cantitatea de 48 mc de beton a fost utilizată de către numitul Toader Gabriel Răsvan la construirea unui imobil în zona localităţii Ghiroda, judeţul Timiş”, a comunicat DNA.

Marti, DNA Oradea le-au adus la cunoştinţă celor trei persoane acuzaţiile şi au dispus reţinerea lor pentru 24 de ore, urmând să-i prezinte astăzi la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă.

Cu palmares penal

Mai notăm că pe 3 iunie 2006, Curtea de Apel Timişoara l-a condamnat pe Stelian Tulcan la patru ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la evaziune fiscală, parte responsabilă civilmente fiind SC Mast Prod srl Chişineu Criş şi SC Full Trans Oil srl Curtici (judeţul Arad).

Postolache a mai „călcat pe bec”

În 2007, Carla Postolache acorda interviuri în calitate de director general al clinicii Marco Vet, un complex veterinar de lux, în valoare de un milion de euro, întins pe o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi în zona Pipera de pe raza capitalei.

Iar în 2010, Carla Postolache a revenit în atenţia presei ca şi administrator al firmei SC Global Concept srl, candidată la licitaţia de atribuire a iluminatului public în sudul litoralului. Astfel, în 2010, SC Global Concept srl sesiza

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) privind atribuirea contractului „Repararea şi întreţinerea sistemului de iluminat public de pe raza municipiului Mangalia şi a staţiunilor aferente acestuia”.

 3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor