Selina lucreaza deja la Rosia Montana

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
8Comentarii
Beniamin Rus
Beniamin Rus
Patronul Beniamin Rus îşi doreşte ca exploatarea cianuristică să înceapă. Spera ca firma sa să prindă lucrări de la RMGC.

 Firma orădeană Selina lucrează deja la Roşia Montană, chiar dacă acolo proiectul de exploatare cianuristică nu a început. Patronul Selina, Beniamin Rus, a declarat pentru Jurnal Bihorean că firma sa are încheiat un contract cu Ministerul Economiei, pentru anveloparea a două halde de steril. „Aceste halde se «îmbracă» în iarbă, în geotextil, ca să nu mai curgă. Sunt halde formate acum 20-30 de ani”, transmite Rus. Contractul încheiat cu ministerul acum patru ani este unul generos. Este vorba despre circa 250 miliarde de lei vechi (5,5 milioane de euro), informează Beniamin Rus. Anul acesta, însă, Selina nu a lucrat în zonă. „Lucrările trebuiau terminate de mult, dar nu au mai avut bani”, spune constructorul. Chiar dacă nu s-au finalizat lucrările, Selina a finalizat deja lucrări în valoare de peste 100 de miliarde.

Întrebat dacă lucrările au legătură cu proiectul de exploatare a aurului, dorit de RMGC, Rus a negat. A avut contacte cu RMGC şi şi-ar dori să lucreze cu această companie. De altfel, Beniamin Rus o recunoaşte public. Îşi doreşte proiectul Gold Corporation, sperând ca Selina sa să prindă ceva lucrări acolo. „Sunt 100% de acord cu exploatarea. Restul sunt poveşti”, este de părere omul de afaceri…

Geologii nu admit cianuri

În acest context, este remarcabil punctul de vedere al Institutului Geologic al României (IGR), transmis comisiei parlamentare Roşia Montană, în care subliniază faptul că soluţia propusa de RMGC, de cianurare integrală a minereului, nu poate fi nicidecum folosită, ca soluţie tehnică. Nici din punct de vedere economic, nici ecologic. Prin cianurare, s-ar pierde cantităţi importante de stibiu, germaniu, tantal, care sunt considerate materii prime „critice” conform definiţiei europene. Din perspectivă ecologică, se arată că biodegradabilitatea şlamului de cianurare este estimata la 120 de ani, în conditiile climei din zonă. Mai mult, geologii spun că iazul de decantare proiectat pentru a fi amplasat în bazinul Văii Corna este uriaş, iar zona nu îl poate asimila. Se pune problema permeabilităţii şi a gradului intens de fisurare a versantului stâng. Practic, geologic văd ca pericol real infiltrarea cianurilor în sol.

Directorul general al IGR, Ştefan Marincea, susţine că soluţia RMGC este una pentru lumea a treia, adică una cu o investiţie minimă, care aduce profit deşi sacrifica resurse importante. Prin poziţia sa, IGR se alătură Academiei Române, Academiei de Studii Economice şi Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Aur scos deja din ţară!

La rândul său, senatorul Haralambie Vochițoiu, vicepreședintele comisiei parlamentare speciale pentru pentru Roșia Montană și, totodată, inginer minier, a făcut mai multe dezvăluiri surprinzătoare. Potrivit lui, deja RMGC a scos aur de la Roşia Montană, transportându-l pe vapor, în Australia şi Canada! Potrivit lui, compania ar fi extras deja 142.000 de tone de material aurifer de la Roșia Montană, sub pretextul unor analize efectuate în ţările de mai sus. Ca replică, RMGC susţine că este vorba despre cantităţi „incomparabil mai mici”, iar deputatul Florin Iordache, membru și el în comisie, l-a contrazis pe senatorul Vochițoiu, spunând că ar fi fost vorba doar de 140 de tone.

În schimb,arată Ziua News, vicepreședintele comisiei speciale susține că aurul luat de canadieni a fost extras, sub pretextul explorării, inclusiv din filonul roman, mult mai bogat în aur și că avem de-a face, de fapt, cu o exploatare mascată. La cantitatea medie de 1,4 grame de aur la o tonă de steril, cât susțin cei de la RMGC că ar fi concentrația de aur, calculul arată că Gabriel Resources a scos până acum 200 de kilograme de aur și 600 kilograme de argint. Însă, ținând contul de declarațiile senatorului Vochițoiu, conform cărora s-a exploatat minereu steril din filonul roman, unde concentrația de aur este de 7,8-8,2 grame/tonă, RMGC a scos din țară peste o tonă de aur și aproape patru tone de argint, fără să cedeze Statului Român nimic.

Proteste în paralel, anti-cianuri şi anti-gaze de şist

 8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor