Semne bune ale creditarii in anul 2013

De Dan Birta
Semne bune ale creditarii in anul 2013
În primul trimestru din 2013 au fost acordate cu 26,7% mai multe credite ca în perioada similară din 2013.

Cererea solvabilă de credite a crescut în comparaţie cu anul precedent, conform rezultatelor primului trimestru din 2013. Brokerii de credite cred că semnalele înregistrate până în prezent indică un potenţial de creştere considerabil şi pentru următoarele trimestre.

„Acest start pozitiv se datorează pe de o parte interesului sporit al oamenilor de a-şi diminua datoriile împovărătoare din anii precedenţi printr-o refinanţare care să le dea şi posibilitatea obţinerii unei sume suplimentare. Pe de altă parte, piaţa de brokeraj se bucură de o atenţie tot mai mare de la an la an din partea consumatorilor de credite care devin conştienţi de beneficiile unei consultanţe de specialitate care oferă soluţii personalizate şi scuteşte clientul de o birocraţie tot mai dificil de tolerat”, susţine Ionuţ Verzea, managing partner Info Banking.

Potrivit acestuia, creditele cu cea mai mare cerere anul acesta sunt cele pentru achiziţia de imobile şi cele pentru nevoi personale, fără ipotecă imobiliară.

„Anul 2013, în pofida speculaţiilor negative, oferă un cost minim istoric ocazionat de scăderea valorii indicelui Euribor, ceea ce se traduce printr-un cost minim pentru creditele ipotecare la 5%, iar dobânzile medii pentru acelaşi tip de produse sunt de 6,4%, cu 1,1% mai mici decât în 2012”, explică brokerul de credite.

În ceea ce priveşte moneda de împrumut, se menţine deocamdată leul pentru creditele de nevoi personale şi euro pentru cele cu ipotecă. În cazul companiilor, se poate vorbi de acelaşi interes pentru creditele în lei care susţin o stabilitate în ceea ce priveşte riscul pe termen mediu şi lung.

Premise bune

„Volumul creditării are premisele necesare de creştere în 2013. În afară de începutul favorabil al anului, ne putem baza pe rata şomajului încă scăzută la nivelul judeţului Bihor, de circa 4%, revenirea salariilor din sectorul public la nivel apropiat cu cel anterior diminuării cu 25%, cât şi pe tendinţa de scădere a dobânzilor (atât la creditele în lei, cât şi în euro)”, este de părere Ionuţ Verzea.

Conform analizei activităţii, în primul trimestru din 2013 au fost înregistrate creşteri ale creditelor acordate persoanelor fizice cu 26,7% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. „Deşi acest procent nu este general valabil în întregul sistem bancar, creşterea este confirmată şi de Kiwi Finance, lider pe piaţa brokerajului bancar din România”, conchide brokerul.

Acesta pune creşterea pe seama clienţilor care îşi doresc acum o locuinţă proprie, nedorind să mai plătească chirie lunară, dar şi pe seama celor care împrumută sume de bani pentru nevoi personale şi doresc să îşi ducă la îndeplinire planurile pe care le-au amânat în ultimii ani, pe fondul instabilităţii financiare.

Condiţii mai relaxate

„De altfel şi condiţiile de creditare sunt mai relaxate. Astăzi, spre exemplu, o familie cu un venit lunar de 2.800 de lei, cu un copil minor în întreţinere şi o rată lunară de 200 de lei poate împrumuta în continuare până la 40.000 de euro, cu rata lunară de 195 euro, pentru achiziţionarea unei locuinţe prin programul «Prima Casa». La fel, o persoană care obţine un venit de 900 de lei, plus bonuri de masă, poate împrumuta, pentru nevoi personale, o sumă de până la 15.000 de lei cu o rată lunară de 350 de lei”, exemplifică Ionuţ Verzea.

Creşterea de credite mai este explicată şi datorită faptului că tot mai mulţi clienţi preferă să apeleze la serviciile gratuite ale brokerilor de credite în vederea maximizării şanselor de aprobare a creditelor, în loc să se intereseze la 4-5 bănci care pot, sau nu, să le ofere finanţarea de care într-adevăr au nevoie.

Brokerul îi invită pe cei care doresc să facă o investiţie imobiliară, o refinanţare a datoriilor mai vechi sau pe cei care au orice alt proiect personal sau de business, să apeleze la brokerii de credite care oferă servicii gratuite, sau la bănci pentru a-şi reevalua situaţia financiară şi să obţina finanţarea de care au nevoie.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !