Seri de artă muzicală

De Raul Simea
Reactualizat la:
Seri de artă muzicală
Că e Filarmonica Oradea, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, Posticum sau incinta Cetății Oradea, publicului orădean i s-a oferit ocazia unor întâlniri cu oameni care dăruiesc emoții prin arta muzicală.

Filarmonica Oradea a găzduit joi, 26 mai, un concert cu trei compoziţii de mare frumusețe: uvertura „Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart (1756—1791), Concertul pentru pian şi orchestră în la minor, op 54. de Robert Schumann (1810—1856) și Simfonia nr. 39 în Mi bemol major, ce datează din anul 1788 de W.A. Mozart.

fila 1

Spectatorii s-au despărțit cu greu de solista invitată, Dana Borșan. Aplauzele puternice și insistente ale publicului nu i-au dat voie să părăsească scena minute în șir. Solista născută în Cluj, și licenţiată a Conservatorului „C. Porumbescu” din Bucureşti, a urmat cursuri de măiestrie cu Hans Leygraf, la Mozarteum – Salzburg şi Helene Boschi, la Weimar. A susţinut peste 900 de concerte și recitaluri în 17 ţări (Germania, Franţa, Italia, Irlanda, Marea Britanie, Norvegia, Moldova, Ungaria etc.).

fila 2

Eu nu am avut copilărie

În aceeași seară, într-o locație diferită, studenții de la Facultatea de Arte, departamentul de Muzică, au susținut al 3-la concert în decurs de o săptămână. Ei nu obosesc, datorită dorinței de a arăta publicului rezultatul muncii și a sacrificiului depuse în anii de pregătire. „Am 23 de ani și cânt la pian de 18. Eu nu am avut copilărie”, afirmă Henrietta Varady, corepetitoarea claselor de canto, clarinet, trombon și trompetă. Recitalul de Canto a avut loc în Sala Festivă a Liceului Greco – Catolic „Iuliu Maniu”. Publicul meloman s-a bucurat de lieduri, arii & duete din creația universală: W.A. Mozart, T. Brediceanu, F. Barbu, J. Strauss, G. Donizetti, J.F. Handel.

DSC_4751 (2)

În aceeași încăpere a Liceului Greco – Catolic, miercuri, 25 mai pe scenă a fost prezent trio-ul instrumental „A Piacere”. Acesta este format din două cadre didactice ale Universității de Arte „George Enescu” din Iași, fiecare având o bogată experiență artistică în zona propriei specializări, experiență împletită fericit cu entuziasmul mai tinerei violoniste Andreea Ocheana, masterandă a UAGE Iași, înlocuită recent de flautista Irina Laura Suceveanu, studentă a UAGE Iași și premiantă a cinci concursuri naționale de interpretare.

DSC_4606

Urmează la Posticum și în Cetate

La Posticum (str. Teiului nr. 26) are loc vineri, 27 mai ora 18:30, un recital de muzică clasică într-un cadru postmodernist la un pahar de vin, șampanie și gustări din gastronomia locală. Soliști vor fi pianista Drd. Adriana Paler-Nicolescu, pian (Viena), mezzosoprana Dana Babos (Viena) și clarinetistul Dr. Bogdan Scurtu.

Foto: Dana Babos Foto: Dana Babos ©

Proconsul îşi spune povestea la Oradea. „Aventura numită Proconsul a început din pură pasiune pentru muzică”, scriu ei. Reuniţi sub numele de „Take Five” au cântat cover-uri în Suedia, din 1994 şi până în 1998. În 1999 au lansat maxi-single-ul de succes “De la ruși” și au început să compună primele piese originale. Cei care doresc să le asculte povestea, sunt aşteptaţi vineri, 27 mai, în Cetatea Oradea, de la ora 20:00, în piața Emanuil Gojdu.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !