Sesiune de comunicări în Cetatea Oradiei

Sesiune de comunicări în Cetatea Oradiei
După ce, în urmă cu câteva săptâmâni, a fost inaugurată Sala multifuncţională din cadrul corpului J, situat la intrarea principală în incinta Cetăţii, o primă mare manifestare culturală va fi găzduită vineri, 28 octombrie, începând cu ora 9:30, de acest spaţiu.

Sesiunea de Comunicari Stiintifice, intitulata „Cetatea Oradea – poarta de intrare în Europa”, se va întinde pe parcursul a doua zile, timp în care vor fi dezbatute numeroase aspecte legate de situl oradean.

Dupa prezentarea participantilor la eveniment, sesiunea va continua cu o prezentare a website-ului referitor la monument, pe marginile caruia vor avea loc diferite discutii si propuneri.

De la ora 11:00, timp de o ora, pasionatii de arheologie vor putea asista la prezentarea cercetarilor arheologice alaturate proiectelor în derulare. Pe sectiuni

La aceasta sectiune va fi discutat un studiu de caz al Bastionului Ciunt, locul care va adaposti viitorul Teatru de Vara, cu o capacitate de 800 de locuri. În acelasi context va avea loc si lansarea volumului „Bihorul în Evul Mediu”, prezentat de dr. Liviu Borcea.

Dupa pauza de prânz, de la ora 15:00, discutiile vor fi reluate pâna la ora 19:00. În aceasta a doua parte a zilei, vor urma prezentari de lucrari pe sectiuni. Una dintre acestea va fi sectiunea de Arheologie, iar cealalta sectiunea de Istorie – Istoria Artei. Temele dezbatute pe parcursul celor doua zile au în vedere mai mute aspecte privitoare la Cetatea oradeana, unul dintre ele fiind repunerea în circuitul turistic national si international a monumentului.

Programul de sâmbata va fi o prelungire a lucrarilor pe sectiuni din ziua precedenta. Sesiunea de comunicari stiintifice se va încheia cu prezentarea concluziilor.

Laura Voicu