Sfaturi la achiziţionarea produselor alimentare

De Dan Birta
Sfaturi la achiziţionarea produselor alimentare
Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor vine în întâmpinarea consumatorilor cu o serie de sfaturi.

Recomandări

Pentru produsele neambalate (carne, peste, produse lactate, produse de patiserie şi cofetărie proaspete, etc) trebuie analizat aspectul produsului: culoare, miros, consistenţă, etc. Acestea trebuie să fie cele specifice produselor, nefiind admise modificări de nici un fel. Trebuie verificată existenţa pe carne a ştampilelor de verificare sanitar – veterinară.„Comerciantul trebuie să asigure temperatura optimă de păstrare şi să respecte regulile privind vecinătatea produselor”, a precizat Giani Bura, comisar şef adjunct la CJPC Bihor. La achiziţionarea produselor alimentare trebuie acordată o atenţie deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului. În cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt, înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranţă pentru consumator. Trebuie evitată achiziționarea unor astfel de produse.

CJPC Bihor îi sfătuieşte pe consumatori să nu recongeleze un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producătorul interzice acestă acţiune (prin menţionare pe etichetă). Trebuie refuzate produsele pentru care există îndoieli privind privind calitatea şi modul de informare prin etichetare. De semenea, trebuie verificată cu atenţie data durabilităţii minimale, data limită de consum a produselor (termen de valabilitate). Produsele care prezintă termenul de valabilitate modificat, şters sau depăşit trebuie refuzate.

„La cumpărarea produselor trebuie solicitat şi păstrat bonul de casă pentru a putea proba, în cazul în care se doreşte să se reclame calitatea sau siguranţa unui produs”, recomandă Giani Bura.

CJPC atrage atenţia asupra legumelor şi fructelor comercializate în cadrul pieţelor în spaţii deschise unde temperatura mediului ambiant foarte scăzută afectează calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdeturilor etc). Protecţia Consumatorilor mai recomandă bihorenilor să nu cumpere produse alimentare de la persoane şi din locuri neautorizate (ex staţii de tramvai). Comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi consumatorul riscă să achiziţioneze un produs neconform sau chiar nesigur, care-i poate afecta sănătatea. Totodată, nu poate elibera bon de casă.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !