Şi-au câştigat un prieten special

De Crina Dobocan
Participanţii la activităţile de evaluare ale proiectului FOTO: CRINA DOBOCAN
Participanţii la activităţile de evaluare ale proiectului FOTO: CRINA DOBOCAN
Copiii şi tinerii cu dizabilităţi au participat la proiectul educativ „Câştigă-ţi un prieten special”.


Peste 150 de copii din 17 şcoli din judeţele Bihor, Satu Mare, Arad şi Sălaj au participat la activităţile proiectului „Câştigă-ţi un prieten special”, coordonat de Centrul Şcolar de Educaţiei Incluzivă nr. 1 din Oradea. Proiectul, introdus în Calendarul Activităţilor Educative Regionale şi Interjudeţene, s-a desfăşurat în perioada ianuarie – octombrie 2015 şi a cuprins patru competiţii regionale „Special Olympics”. Acestea au fost organizate la Oradea cu sprijinul Fundaţiei „Special Olympics” România.

Proiectul a urmărit dezvoltarea fizică şi mentală a copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi intelectuale şi fizice şi promovarea unui stil de viaţă sănătos prin participarea la Competiţiile Sportive Regionale Special Olympics, conform calendarului sportiv avizat de Fundaţia Special Olympics România.

În competiţii au fost cuprinşi copii şi tineri cu dizabilităti intelectuale şi fizice (IQ mai mic de 70), cu vârste cuprinse între 8-21 ani, din judeţele: Bihor, Arad, Sălaj, Satu Mare.

„ Aceştia sunt elevi ai unor şcolile speciale, elevi integraţi sau tineri care frecventează diferite centre de zi, provenind atât din familii, cât şi din centre de plasament ori plasament familial”, a declarat prof. psihopedagog Pantazi Teodora, responsabil de activităţile de disiminare a proiectului.

Premii

Fiecare competiţie a reunit delegaţii formate în medie din câte patru elevi cu cerinţe educative speciale și doi profesori antrenori/coordonatori din școli speciale și integratoare din județele Bihor, Satu Mare, Arad şi Sălaj.

„Conform regulamentului CAERI, aproximativ 25% dintre elevii participanți la fiecare competiție au fost premiați, dar pentru a respecta şi deviza Special Olympics, date fiind rezultatele deosebite ale elevilor, comisia de arbitri a decis suplimentarea numărului de premii. Astfel, pe parcursul celor trei competiţii elevii au obținut 33 medalii de aur, 33 medalii de argint și 39 de medalii de bronz. Toți elevii participanți au fost recompensaţi cu premii speciale şi medalii, dar și cu mici surprize dulci. Proiectul nu a avut finanțare din partea MECȘ, dar a fost susținut material cu sprijinul:
Fundaţiei pentru Integrare prin Sport a Persoanelor cu Handicap (FISPH), Asociaţiei CES-Colaborăm Educăm, Parohiei Sfântul Spiridon Oradea şi Selgros Cash & Carry”, a mai spus Pantazi.

Competiţia Regională de Bachet, organizată pe 22 octombrie, la Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”, a încheiat seria de concursuri sportive din cadrul proiectului. La concursul de abilităţi individuale au participat 40 de elevi din 13 şcoli speciale, integratoare şi organizaţii din Bihor, Arad şi Satu Mare.

„Premisa acestor competiţii nu este stimularea competitivităţii, ca în cazul sporturilor de performanţă, ci tocmai îmbunătăţirea stării de sănătate, dezvoltarea deprinderilor motrice de bază şi a calităţilor motrice, ca urmare a antrenamentelor propuse şi oferirea unor alternative sociale de petrecere a timpului liber, având ca finalitate creşterea stimei de sine și încrederii în forțele proprii, pe termen scurt şi integrarea activă în viaţa socio-profesională şi economică, pe termen lung”, este de părere directorul CSEI nr. 1, Carmen Ilisie.

Competiţii:

– 26 Februarie 2015: Competiția Regională de Tenis de masă Special Olympics
– 9 Aprilie 2015: Competiția Regională de Fotbal, abilităţi individuale Special Olympics, care a marcat și Săptămâna „Să ştii mai multe, să fii mai bun”.
– 4 Iunie 2015: Competiția Regională de Badminton Special Olympics
– 22 Octombrie 2015: Competiția Regională de Baschet, abilităţi individuale Special Olympics0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !