Și fără subvenții, și amendați

De Simona Drimbău
Și fără subvenții, și amendați
Nerespectarea normelor de eco-condiționalitate pot duce la excluderea de la subvenții.

Potrivit normelor europene de bune practici în agricultură, GAEC nr. 5 şi 8, arderea terenurilor agricole, a păşunilor şi a vegetaţiei uscate este interzisă. Arderea acestora se face doar cu autorizație și în anumite condiții.

Nerespectarea acestora îi exclude pe fermierii vinovați de pe lista de plată a subvențiilor APIA și-i obligă la plata unei amenzi de 2.500 de lei. Având în vedere începerea campaniei agricole de vară, când din cauza accidentelor tehnice sau a unor acţiuni voluntare se pot genera incendii care pot afecta culturile de cereale, pădurile şi terenurile învecinate şi gospodăriile, autoritățile țin să atragă atenția asupra pericolelor la care se expun cei care nu respectă aceste norme.

Documente

Arderea miriştilor nu reprezintă o metodă de degajare a terenurilor agricole de resturile vegetale.
Arderea miriştilor are consecinţe majore asupra biodiversităţii terenurilor supuse unor astfel de practici, ducând la distrugerea habitatelor, dispariţia unor specii de plante şi animale şi reducerea biodiversităţii din zonele afectate, instalarea unor specii rezistente la foc, care cu timpul pot deveni chiar invazive, distrugerea cuiburilor și a ouălor unor păsări precum şi diminuarea populaţiilor speciilor de plante şi animale.

Prin arderea miriştilor şi a resturilor vegetale se degajă dioxid de carbon şi protoxid de azot, gaze cu efet de seră care duc la modificările climatice tot mai evidente pe plan mondial.Pentru solicitarea acceptului de ardere a miriştilor sau vegetaţiei uscate se vor depune la sediul APM Bihor următoarele documente:

avizul Direcţiei Fitosanitare Bihor care să specifice clar că se impune incendierea sau arderea, adresă de notificare către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”, adresă de notificare către GNM – Comisariatul Judeţean Bihor şi adresă de notificare către primăria pe raza căreia se află terenul.

Specialiştii atarg atenţia asupra faptului că există măsuri de prevenire şi combatere a răspândirii unor boli şi dăunători specifici la plante, fără ase recurge la incendirea miriştilor şi a resturilor vegetale. Respectarea tehnologiei de cultură, rotaţia culturilor, măsuri de igienă culturală, efectuarea tratamentelor fitosanitare la avertizare şi distrugerea resturilor vegetale prin mijloace mecanice sunt cîteva dintre acestea.
Nerespectarea legislației în vigoare, se sancționează de către autoritățile cu atribuții de control.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !