Şi la cartofi mărimea contează

De Dan Birta
Cartofii prea mari nu sunt buni
Cartofii prea mari nu sunt buni
Cartofii cu diametru mai mare de 8 cm conţin nitriţi şi nitraţi şi nu se folosesc pentru consum uman în UE.

Cartofii cu diametrul mai mare de 8 centimetri nu sunt buni pentru consumul uman, ei fiind interzişi în UE. Cel puţin aşa susţin reprezentanţii Federaţiei Naţionale Cartoful din România (FNRC), întrucât aceştia ar fi plini de nitriţi şi nitraţi. Aceşti cartofi mari sunt folosiţi în străinătate exclusiv pentru hrana animalelor. „Gospodinele românce cumpără cartofi furajeri, fără să ştie că sunt toxici sau nehrănitori, pe când cei produşi de ţăranii români, mai ieftini, dar mai mici nu au căutare şi se aruncă. Foarte puţine persoane ştiu că în Germania, Franţa şi Spania, cartofii sub 3 centimetri în diametru şi cei mari, peste 6 sunt retraşi de la consum”, susţin reprezentanţii FNRC.

Cartoful care vine din Polonia sau din ţările vestice, de obicei, este un tubercul de dimensiuni mari. „În vestul Europei nu se consumă tuberculi uriaşi pentru că acumulează nitriţi şi nitraţi şi, pentru ei, sunt în afara STAS-ului. Practic, preţul este mic, iar românul se trezeşte pe masă cu el şi îl mănâncă. Acolo se fac fertilizări superintensive. Nicăieri în Europa nu o să vedeţi în magazine tuberculi cât borcanul. Diametrul acceptat este de 7-8 centimetri, nu sunt bolovani cum de multe ori vedem în România. Cartofii mari sunt nesănătoşi, ei cresc aşa pentru că sunt forţaţi să crească, se tratează cu azot şi cu tot felul de îngrăşăminte chimice. Noi nu suntem împotriva fertilizării, că este normal să fertilizezi, dar să se facă limitat”, a declarat Gheorghe Boţoman, preşedintele FNCR, pentru presa centrală.

În concluzie, cei mai buni cartofi sunt cei medii, care să-ţi intre în palmă. Cartofii care nu le trebuie consumatorilor din Vest sunt aduşi în România la preţ mic. Mai mult decât atât, cartofii destinaţi animalelor nu pot fi vânduţi cu acte, astfel încât sunt aduşi în ţară ilegal, susţin cultivatorii.

Deseori cartofii importaţi au intrat în zona de evaziune fiscală întrucât se obţine un profit mult mai mare.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !