Şi Oradea are autorii ei din puşcărie

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
8Comentarii
Şi Oradea are autorii ei din puşcărie
© Valentin Mirișan/ Anca Dodescu
Fostul şef al OPC, Sebastian Secoşan, a publicat o carte în detenţie.

UPDATE! Prof. univ. dr. Valentin Mirişan de la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Oradea susține că l-a recomandat pe Marchiș Adrian Cristian, nu i-a fost coordonator al lucrării.

„În calitatea prof. univ. dr. Valentin Mirişan de la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Oradea, la data de 31.10.2014, am elaborat o recomandare pentru domnul Marchiş Adrian Cristian, persoană privată de libertate, la solicitarea soţiei acestuia, prin care i-am recomandat „să elaboreze o lucrare ştiinţifică despre arestul preventiv în legislaţia românească”.

Mi-am permis să dau această recomandare deoarece domnul Marchiş Adrian Cristian este absolventul unei facultăţi de drept acreditate, fiind licenţiat în drept.

Am considerat că pot recomanda oricărui specialist în drept să scrie o carte din domeniul juridic, indiferent de calitatea pe care o deţine.

Menţionez că nu am fost coordonator al lucrării şi nici referent de specialitate, astfel că nu am recomandat publicarea lucrării la vreo editură, deoarece nu am văzut niciodată lucrarea scrisă sau publicată.

Din presă am aflat că lucrarea elaborată de autor în condiţii de detenţie, ar fi fost publicată la Editura „Accent” din Cluj-Napoca.

Este de observat că recomandarea priveşte doar elaborarea unei lucrări ştiinţifice despre arestul preventiv în legislaţia românească. Astfel că, menţiunile făcute în presa centrală şi locală sunt nereale, în sensul că aş fi coordonat această lucrare,” informează prof. univ. dr. Valentin Mirișan.


 

Inflaţia de cărţi scrise în închisoare „la minut” de puşcăriaşi celebri, magnaţi din lumea politico-economică, dar şi din lumea fotbalului, menite să le reducă acestora pedepsele, ridică semne de întrebare. Cum o asemenea carte trebuie să fie socotită lucrare ştiinţifică, are nevoie de un cadru universitar care s-o gireze, pentru ca deţinutul să-şi poată reduce pedeapsa cu 30 de zile pentru fiecare carte scrisă. Aşa se face că puşcăriaşi celebri, precum Adrian Năstase, Dan Voiculescu, Ioan Niculae, George Copos, Dan Diaconescu, Miron Mitrea, Gigi Becali, Ioan şi Victor Becali, Gică Popescu, Cristian Borcea, Gigi Neţoiu, Mihai „Meme” Stoica sau ex-miniştrii Codruţ Sereş şi Nagy Zsolt au scris cărţi de-a valma în închisoare. Toate, girate de profesori şi conferenţiari universitari.

Alianţa pentru o Românie Curată a publicat listele complete cu deţinuţii şi cărţile publicate de către aceştia cât erau în închisoare, editurile ce le-au publicat lucrările, cât şi coordonatorii ştiinţifici care i-au ajutat, primite de la Ministerul Justiţiei. În topul universităţilor de stat ce i-au girat pe aceşti puşcăriaşi pentru a-şi reduce pedeapsa figurează Universitatea din Craiova, ASE Bucureşti, Universitatea Transilvania din Braşov, Universitatea Politehnică Bucureşti, UNEFS Bucureşti, Universitatea din Piteşti, Universitatea Ovidius din Constanţa, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iaşi, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj Napoca, Academia de Poliţie Al. I. Cuza Bucureşti, dar şi Universitatea din Oradea

Dodescu şi colegul său

Cinci cărţi au fost scrise de către foşti deţinuţi în Penitenciarul din Oradea, între 2007 şi 2015. Editura Universităţii din Oradea figurează în patru cazuri. Prof. univ. dr. Anca Dodescu, fost decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice, actualmente angajată la CJ Bihor, şi-a ajutat un fost coleg asistent universitar, pe Alin Silaghi, acesta publicând trei cărţi din puşcărie, în 2007 şi 2009, după ce fusese condamnat pentru corupţie. Silaghi a fost condamnat în dosarul în care se anchetase felul în care s-a croit caietul de sarcini pentru noul sediu al AJOFM, astfel încât doar sediul fostului restaurant Bucureşti din cartierul Rogerius să corespundă. Silaghi a publicat avându-l pe co-autor pe deţinutul Sorin Matei, fost comisar la Garda Financiară, şi acesta condamnat tot pentru corupţie. Astfel, Dodescu l-a ajutat, implicit, şi pe Matei. „Ştiu că am completat un referat ştiinţific pentru domnul Silaghi, în calitate de coleg. A fost un coleg foarte bun, care după aceea nu s-a mai întors la universitate. Eu i-am fost referent ştiinţific, nu coordonator. Coordonator ştiinţific eşti pentru o teză de doctorat sau pentru o disertaţie. Aici, cel care o publică are răspundere, eu am fost referent pentru editură. Dl. Silaghi a fost doctorand la academicianul Demetrescu. A fost o situaţie de viaţă pentru care a pătimit destul. Şi-a ispăşit pedeapsa. A fost un eveniment foarte trist din viaţa lui”, rememorează acum Anca Dodescu, încercând să explice ce a fost atunci. „Cercetări şi politici de marketing internaţional” (an publ. 2007) este cartea pentru care Anca Dodescu i-a ajutat pe cei doi co-atunci. Altă lucrare este „Revoluţia internet, e-Economia şi webmarketingul” (2009), unde coordonatori apar Anca Dodescu şi conf. univ. dr. Ioana Pop Cohuţ. Alin Silaghi apare ca autor unic la titlul „Marketing electoral” (2009), îndrumat de aceleaşi două cadre universitare Dodescu şi Pop Cohuţ. Toate aceste cărţi au fost publicate de Editura Universităţii din Oradea. Silaghi şi Matei au fost eliberaţi în 2009.

Cartea lui Secoşan

De dată mai recentă este cartea scrisă în puşcărie de fostul şef al Protecţiei Consumatorilor Bihor, Sebastian Secoşan, condamnat în septembrie 2013 la 3 ani de închisoare pentru luare de mită şi eliberat în noiembrie 2015. Într-o singură lună (iulie 2014), acesta a scris în puşcărie cartea „Comportamentul organizaţional”, îndrumat fiind de conf. univ. dr. Vasile Creţ de la Universitatea Agora. Lucrarea a fost publicată tot la Editura Universităţii din Oradea.

Decanul Mirişan şi frontieristul

Decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice de la Universitatea din Oradea, prof. univ. Valentin Mirişan – profesor de drept penal – apare drept coordonator ştiinţific pentru cartea puşcăriaşului Adrian Cristian Marchiş, poliţist de frontieră condamnat în 2014 pentru corupţie, la patru ani de închisoare. Judecătorii au decis că Marchiş a aderat şi a sprijinit un grup infracţional condus de olandezul de origine turcă Vurdun Vedat, care introducea în ţară parfumuri de marfă contrafăcute, pe la Vama Borş. În 4 februarie 2010, la Borş se descopereau 50.000 de sticluţe de parfumuri contrafăcute de diferite mărci – Lacoste, Lancôme, Dior, Giorgio Armani, Paco Rabanne, Cacharel, Chanel, Thierry Mugler, Hugo Boss, Yssey Miyake. Per total, valoarea de piaţă a parfumurilor confiscate de autorităţile române de la această grupare a fost estimată la 8 milioane de euro. „Arestul preventiv în legislaţia românească” este titlul cărţii scrise de deţinutul Marchiş, la care prof. Mirişan apare drept coordonator. Cartea a fost scrisă între noiembrie 2014 şi februarie 2015, fiind publicată de Editura ACCENT din Cluj-Napoca. Marchiş este în continuare deţinut la Timişoara.

În 2015, la Penitenciarul din Oradea a mai fost scrisă o carte de un anume deţinut Hurban Paul Răzvan, condamnat pentru fugă de la locul accidentului. „Promovarea turismului balnear în municipiul Marghita” este titlul cărţii, unde coordonator apare lector univ. dr. David Katalin, de la Universitatea Vasile Goldiş din Arad, publicată la Editura Sitech Craiova.

Rectorul cere timp

Contactat telefonic, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a cerut timp pentru a se documenta în cazurile prezentate mai sus, în vederea găsirii unor soluţii pentru o reacţie potrivită a Universităţii.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor