Şi papagalii se impozitează

De Dan Birta
Pentru activitatea de zodiac papagal se va plăti impozit
Pentru activitatea de zodiac papagal se va plăti impozit
În Bihor sunt norme de venit pentru meserii dispărute ca lustragiu sau zodiac papagal.

Nici papagalii nu scapă de Fisc. Sau mai bine zis cei care se folosesc de munca lor. În 2014, cei care organizează activităţi de tip zodiac cu papagal vor plăti la stat o anumită sumă. Potrivit informaţiilor primite de la Finanţele bihorene, norma de venit pentru organizarea de activităţi distractive în discoteci, distracţii populare şi zodiac papagal în bâlciuri şi parcuri de distracţii este de 11.400 de lei. Asta înseamnă plata unui impozit de 16% din această sumă.

Nici ciobanii nu scapă de impozitarea statului. Pentru paza şi îngrijirea animalelor, inclusiv în stâni şi cirezi, ciobanii şi ciurdarii au o normă de venit anuală de 9.700 de lei.

Norme de venit pe 2014

Majoritatea normelor de venit pe anul 2014 au fost uniformizate la 10.800 de lei. Mai sunt şi excepţii sub şi peste această sumă. Cele mai mici norme de venit sunt de 9.700 de lei. Astfel de norme trebuie realizate de către persoanele care confecţionează şi repară bijuterii din metale, de cei care dărăcesc şi torc, de persoanele care confecţionează şi repară ambarcaţiuni etc. nu scapă de impozit nici persoanele care afumă slănină, care încarcă sifoane, dar nici măcelarii. Toate acestea au o normă de venit anuală de 9.700 de lei. Aceeaşi normă de venit este şi pentru o meserie dispărută, cel puţin din Oradea. Este vorba de lustragiu, care dacă îşi desfăşoară munca pe aleile din Oradea va plăti un impozit anual de 1.552 de lei, cât îi revine unei norme de venit de 9.700 de lei.

Cele mai mari impozite pentru persoanele impuse la normă de venit le vor plăti cei care execută servicii în domeniul informaticii: consultanţă în tehnologia informaţiei şi activităţi de management a mijloacelor de calcul. Norma de venit a acestora este de 34.500 de lei. Urmează taximetriştii, cu o normă de venit de 14.800 de lei şi cei care dezmembrează autovehicule şi comercializează piesele – 13.700 de lei. Aceasta este norma de venit şi pentru fabricarea produselor lactate.

Coeficienţi de corecţie

Anumite categorii de persoane beneficiază de o diminuare a normelor de venit cu anumite procente. Astfel, normele de venit stabilite pentru anul 2014 se diminuează cu 60% pentru contribuabilii care au şi calitatea de salariat în baza unui contract de muncă de 8 ore pe zi, pe perioada pentru care dovedesc cu acte această situaţie; cu 30% pentru contribuabilii care depăşesc 55 de ani femeile şi 60 de ani bărbaţii; cu 30% pentru persoanele cu handicap care dovedesc cu acte handicapul.

„Coeficienţii de corecţie pentru contribuabilii persoane fizice care justifică cu acte doveditoare situaţiile de mai sus se acordă de unităţile fiscale teritoriale conform Normelor metodologice de aplicare a art. 49 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal cu modificările şi completările ulterioare. În cazul în care contribuabilul poate beneficia de două reduceri de normă, i se va acorda cea mai mare dintre ele”, ne-a informat Ioan Mihaiu, directorul executiv al Finanţelor bihorene.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !