Şomerii primesc o primă de 500 de lei la angajare

De Dan Birta
Şomerii vor primi 500 de lei la angajare
Şomerii vor primi 500 de lei la angajare
Guvernul a adoptat noi măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă pentru şomeri, angajatori şi persoanele din diaspora.

500 de lei la angajare pentru şomerii neindemnizaţi. Primă de instalare de 12.500 de lei pentru persoanele care îşi schimbă domiciliul ca urmare a angajării în altă localitate. O sumă de 0,5 lei/km (dar nu mai mult de 55 lei/zi) pentru navetiştii care locuiesc la o distanţă mai mare de 15 km de locul de muncă. Acestea sunt doar câteva dintre măsurile active adoptate de Guvern în şedinţa de miercuri. Ele vizează persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, angajatorii, dar și românii din diaspora.

Beneficiari

Prin modificările legislative, este inclusă în rândul beneficiarilor de măsuri active de ocupare categoria tinerilor care nu au loc de muncă și nici nu urmează vreo formă de învățământ sau de formare profesională (Not in Employment, Education or Training – NEET). Această categorie, una dintre cele mai vulnerabile de pe piața muncii, nu a fost țintită până acum prin programele naționale.

O altă categorie nou inclusă în pachet pentru a beneficia de măsuri active de ocupare este cea a șomerilor de lungă durată, de asemenea un grup vulnerabil puțin sprijinit până în prezent.
Între măsurile concrete incluse în noul pachet se găsesc măsuri active destinate ocupării ce încurajează mobilitatea lucrătorilor prin acordarea unor prime (de activare, de încadrare sau de instalare) sau decontarea navetei.

Totodată, Ordonanța de Urgență care completează și modifică Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă majorează și cuantumul subvențiilor acordate angajatorilor.

Măsuri

Una dintre măsuri se referă la introducerea, în cadrul serviciilor de informare și consiliere profesională, a procedurii de profilare a persoanelor în căutarea unui loc de muncă și încadrarea lor în diverse categorii (niveluri) de ocupabilitate pe piaţa muncii: ușor ocupabil, mediu ocupabil, greu ocupabil și foarte greu ocupabil.

Altă măsură are în vedere acordarea de servicii de îndrumare pe parcursul procesului de integrare socio-profesională la noul loc de muncă, persoanelor cărora le-a fost stabilit nivelul de ocupabilitate „greu” și „foarte greu”, ca urmare a profilării, pe o perioadă de maxim trei luni, cu acordul angajatorului, realizate de furnizori de servicii din sectorul public sau privat, acreditaţi, în condiţiile legii.

Acordarea unei prime de activare în valoare de 500 lei neimpozabilă șomerilor înregistrați care nu beneficiază de indemnizație de șomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puțin trei luni, este altă măsură prevăzută în actul normativ adoptat de Guvern.

Se schimbă, de asemenea, cuantumul şi modalităţile de acordare a primei de încadrare la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proporțional cu numărul de zile în care persoanele în cauză desfășoară efectiv activitatea la angajatorul la care se realizează încadrarea în muncă. Această primă de încadrare se va acorda lunar, pentru o perioadă de 12 luni, șomerilor înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă care se încadrează, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil sau reședința.

De asemenea, prima de instalare creşte şi se acordă în cuantum diferențiat: 12.500 lei pentru persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul; 15.500 lei pentru persoanele care sunt însoțite de membrii familiei care își schimbă domiciliul; în cazul în care ambii soți îndeplinesc condițiile de acordare a primei de instalare, unul va primi 12.500 lei, iar celălalt va primi o primă de instalare în cuantum de 3.500 lei.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !