Spitalul Judetean, in scandal national?

Reactualizat la:
Spitalul Judetean, in scandal national?
Spitalul Judeţean Oradea a reuşit să ajungă în presa centrală la negativ.

Situaţia deloc clară a şefilor interimar şi oficial de la Spitalul Judeţean nu va fi rezolvată anul acesta, informează surse JB, care au declarat că deşi s-a retras din concursul de manager la Judeţean, ex-managerul interimar e pus să stea în fruntea unităţii până la 5 ianuarie 2012, dată la care i-ar expira mandatul de şase luni interimar, dacă nu se ia în calcul concursul pe post din 24 octombrie a.c.

Asta pentru că lucrătorii de la Agenţia Naţională de Integritate cer date despre concurs (se pare la solicitarea de acum două luni a ex-managerului Grebenişan Gavrilă) şi cercetează, pe de altă parte, la cererea managerului oficial Ritli Csongor Ladislau, dacă acesta e sau nu compatibil cu funcţia de şef la Judeţean câtă vreme tatăl lui e ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau.

UDMR a informat că însuşi candidatura lui Ritli junior a fost o surpriză nedorită de formaţiune, dar tatăl acestuia, ministrul Sănătăţii a declarat pentru JB că e etic ca un părinte să îşi susţină copilul „în evoluţia pe care şi-o doreşte”. Manevrele cu şefia Judeţeanului, spun alte surse, ar avea de fapt implicaţii politice, prin prisma alegerilor electorale şi ar viza, pe plan local, înlăturarea UDMR din preajma liberalilor.

Bihorul figurează zilele acestea pe sticla televiziunilor centrale cu subiect deloc plăcut: incompatibilitatea funcţiei de ministru al Sănătăţii, ocupată de medicul bihorean Ritli Ladislau şi funcţia de manager al celui mai mare spital din Bihor al fiului ministrului – Ritli Csongor Ladislau. În acest context, surse medicale au declarat pentru JB că Spitalul Judeţean va fi condus până în 5 ianuarie 2012 tot de către inginerul Gavrilă Grebenişan, funcţia de manager nu mai e a lui. Până atunci, spun unele JB se vor tăia nişte panglici de inaugurare la Maternitate şi Judeţean.

Din septembrie

Scandalul a apărut zilele trecute în presa centrală cu citate din inginerul Grebenişan care anunţă că Agenţia Naţională de Integritate a cerut informaţii despre membrii comisiei de examinare a concursului de manager la Spitalul Judeţean (din 24 octombrie a.c.) şi numele celor ce i-au desemnat. Presa centrală nu precizează cine anume şi când a sesizat ANI, dar surse JB au declarat că însuşi Grebenişan ar fi fost cel care a pornit scandalul, cerând în 19 septembrie a.c. la ANI să analizeze componenţa comisiei de examinare, deşi, susţin sursele, la acea dată încă nici nu era formată comisia de examinare. Ulterior, s-a aflat că membrii comisiei de examinare au fost numiţi de reprezentanţii Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean, iar preşedintele comisiei, viceprimarul dr. Gheorghe Carp, a fost numit chiar de primarul Oradiei, Ilie Bolojan. Acesta din urmă este cel ce l-a lansat de altfel anul trecut pe inginerul Grebenişan în funcţia de manager interimar la fosta Maternitate. Prin urmare, inginerul Grebenişan l-ar lovi prin gestul făcut către ANI, exact pe cel ce l-a hrănit – pe primarul Oradiei.

Ilie Bolojan nu a putut fi joi contactat telefonic.

La concurs

Concursul pentru postul de manager la Judeţean s-a organizat în 24 octombrie a.c., interimarul inginer Grebenişan înscriindu-se în cursă. Pe ultima sută de metri, la concurs s-a înscris şi Ritli junior, de meserie jurist, fiul ministrului Sănătăţii. Luni, 24 octombrie, cu puţin timp înainte de începerea concursului, inginerul Grebenişan s-a retras din cursă fără explicaţii oficiale.

Unicul candidat, Ritli junior, a susţinut, cu acordul comisiei de examinare, posibilitatea de a susţine toate probele în aceeaşi zi şi a reuşit la examen.

În 1 noiembrie, managerul interimar Grebenişan şi-a luat „La revedere” de la colegii din Spitalul Judeţean şi urma ca Ritli să îi ia locul. Surpriză însă a doua zi, când Grebenişan a fost trimis la muncă în acelaşi loc, pe aceeaşi funcţie, chiar de primar, care a decis să nu îl instaleze pe noul şef la Judeţean până la finele celor 30 de zile de la concurs.

Între timp, ministrul Sănătăţii a fost interpelat de presa centrală pentru a lămuri situaţia de eventuală incompatibilitate: el – ministru şi fiul lui – şef de spital.

Ministrul zice că e OK

Ministrul Sănătăţii, dr. Ritli Ladislau, a declarat pentru JB că nu vede nicio problemă în faptul că el e ministru şi fiul lui – manager de spital fiindcă Spitalul Judeţean nu mai e în administrarea Ministerului Sănătăţii ci a Primăriei Oradea. „Nu am ştiut de la început că fiul meu vrea să concureze pentru postul de manager la Judeţean. Am aflat chiar în preajma concursului”, a spus ministrul. Cu toate acestea, se pare că însuşi ministrul şi-a încurajat fiul să ajungă şef la cel mai mare spital din Bihor: „Nu ştiu dacă e etic ca un membru de familie să fie oprit chiar de familia lui din evoluţia pe care şi-o doreşte. E adult şi oricum e iniţiativa lui”. Ritli Csongor, fiul ministrului, nu a răspuns ieri la telefon.

UDMR spune pas

Reprezentanţii UDMR spun că e o surpriză scandalul iscat se pare de Grebenişan. „Ritli Csongor a demonstrat că e bun manager cât a condus Spitalul din Băile Felix şi sunt convins că ar face treabă bună şi la Spitalul Judeţean. Dar dat fiind scandalul care se încearcă a-l păta chiar pe tatăl lui – actualul ministru al Sănătăţii, cred că ar trebui să îşi dea demisia din această funcţie de şef de spital, pe care nici măcar nu a ocupat-o încă”, a declarat joi dimineaţă pentru JB, Kiss Alexandru. El a informat că la circa o săptămână după concurs, Ritli junior i-ar fi promis că îşi va da demisia din postul câştigat în octombrie la concurs (post pe care nu l-a ocupat încă), dacă ANI va decide că e conflict de interese. Mai exact, Ritli junior ar fi trimis recent şi el o solicitare la ANI prin care cere să i se spună dacă e sau nu compatibil cu funcţia de şef de spital dat fiind faptul că tatăl lui e însuşi ministrul Sănătăţii.

„Eu aşa ştiu că ministrul Sănătăţii nu a vrut ca fiul lui să fie şef de spital. În plus, eu consider că Ritli junior a venit cu ideea asta să nici nu fie învestit în funcţie până când ANI va spune dacă e sau nu conflict de interese. Deci nu înţeleg atunci de ce e aşa mare scandal. Ne surprinde”, a spus Kiss, care se declară surprins de situaţie.

Singur la concurs

Inginerul Gavrilă Grebenişan a apărut pe scena Sănătăţii bihorene în urmă cu un an, când a fost propulsat în funcţia de manager interimar la fosta Maternitate ce acum e integrată Spitalului Judeţean. În noiembrie anul trecut, inginerul Grebenişan a fost singurul bihorean care a reuşit să ia 10 pe linie la concurs, toţi ceilalţi reputaţi medici concurenţi pe posturi de manageri la alte spitale reuşind la concurs cu note mai puţin puternice. În plus, la concursul din noiembrie anul trecut, contracandidatul lui Grebenişan la funcţia de manager al Maternităţii s-a retras din cursă după prima probă. Grebenişan a concurat astfel singur şi ANI nu a fost atunci sesizată de vreo neregulă. Inginerul Grebenişan nu a putut fi ieri contactat telefonic.

O.Ş.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !