Sprijin masiv de la Guvernul Cioloş pentru CET Oradea

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
17Comentarii
Sprijin masiv de la Guvernul Cioloş pentru CET Oradea
25 de milioane de lei primeşte Primăria Oradea pentru funcţionarea CET Oradea. Este una dintre ultimele măsuri ale Guvernului Cioloş.

Solicitarea făcută în toamnă de Primăria Oradea, prin primarul Ilie Bolojan a fost, în cele din urmă, satisfăcută de Guvernul Cioloş. După alegerile legislative. Ar fi fost o surpriză dacă ce doi foşti colegi de guvern în Cabinetul Tăriceanu, aflaţi până deunăzi în aceeaşi barcă electorală, nu s-ar fi ajutat reciproc. Primăria Oradea ceruse 30 de milioane şi a primit 25. Adică circa 5,5 milioane de euro, de la Guvern, pentru CET-ul problemă.

Miercuri, 21 decembrie 2016, municipiile Oradea (25 milioane), Constanţa (25 milioane), Galaţi (17,7 milioane) şi Arad (16 milioane) au primit sume alocate din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Palatului Victoria, printr-o Hotărâre de Guvern. Sumele sunt provenite din cotele defalcate din TVA, menite să asigure echilibrarea bugetelor locale. Motivaţia Guvernului pentru acordarea acestor sume: „asigurarea continuităţii alimentării cu energie termică în sistem centralizat pentru sezonul rece 2016 – 2017”.

Contactat telefonic, primarul Ilie Bolojan a precizat că alocarea acestor sume reprezintă „un lucru bun pentru Oradea, deoarece ne ajută să trecem cu bine sezonul rece”.

Provocările noului CET

CET şi Primăria Oradea aveau nevoie ca de aer de acest sprijin guvernamental, în condiţiile în care punerea în funcţiune a noii centrale pe gaz întâmpină provocări consistente: gazul trebuie plătit în avans, spre deosebire de cărbunele care aştepta plata cu anii, iar eficienţa noii centrale, ce a costat 54 de milioane de euro, depinde de felul în care funcţionează turbina General Electric pe gaz. Turbina pe gaz cogenerează energie electrică şi energie termică, însă eficienţa sa este condiţionată de funcţionarea ei non-stop, pe timp de iarnă. Până acum, turbina GE a luat mai multe pauze, din cauza înfundării filtrelor de aer cu o mâzgă poluantă, provenită din zona Şoselei Borşului, potrivit celor transmise de Termoficare Oradea SA.

Chestionat, primarul Bolojan a precizat că în prezent turbina funcţionează, nefiind probleme. Primarul Oradiei nu a dorit să intre în problema ce gripează turbina CET pe gaz.17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor