Sprijinul acordat viticultorilor, redus la jumătate

De Simona Albinaru
Vor primi mai puţini bani
Vor primi mai puţini bani
Prin noul program, sprijinul în sectorul viticol va fi redus la jumătate.


Ordinul pentru aprobarea normelor metodologice de punere în aplicare a măsurii de investiţii prin Programul Naţional de Sprijin în sectorul vitivinicol 2014-2018, aflat în dezbatere publică a trezit semnale de nemulţumire în rândul viticultorilor care apreciază că sprijinul pe care îl vor primi va fi redus la jumătate. Astfel, conform proiectului, „pentru măsura de investiţii, contribuţia Uniunii Europene este de maximum 50% din costurile eligibile, fondurile reprezentând finanţare FEGA, iar contribuţia beneficiarilor este de minimum 50%”. Totodată, rata maximă a sprijinului se va acorda numai microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii.

Pentru întreprinderile cu mai puţin de 750 de angajaţi sau o cifră de afaceri anuală mai mică de 200 de milioane de euro, rata sprijinului se reduce la jumătate.

Sprijin

Sprijinul financiar pentru programul de investiţii aprobat se acordă la finalizarea programului, în urma recepţiei calitative şi cantitative efectuată de personalul cu atribuţii specifice din cadrul centrelor judeţene ale APIA şi pe baza documentelor justificative care atestă efectuarea plăţilor de către beneficiar.

Pentru a realiza demarcarea faţă de PNDR, investiţiile accesate prin PNS vor fi excluse din lista investiţiilor accesate prin PNDR.

Operaţiunile eligibile din cadrul măsurii de investiţii

Acordarea sprijinului financiar pentru operaţiunile eligibile din cadrul măsurii de investiţii se face pe baza programului de investiţii elaborat de către beneficiari. Proiectele tehnice se realizează numai pentru modernizarea infrastructurii existente.

Beneficiarul poate efectua modificări asupra bugetului dacă acestea nu afectează scopul principal al programului de investiţii şi investiţia iniţială, iar impactul financiar se limitează la transferul de maxim 20% din suma iniţială alocată cheltuielilor eligibile, fără a se modifica valoarea totală eligibilă a programului.

Beneficiarul transmite la APIA bugetul modificat, prin intermediul unei notificări în care justifică modificarea, însoţit de devizul general și devizul pe acţiuni refăcut, în termen de maxim 10 zile lucrătoare de la data modificării acestuia fără a fi necesară încheierea unui act adiţional la contractul de finanţare.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !