Spune „Poveștile copilăriei” în culori

De Veronica Bursaşiu
1Comentariu
Spune „Poveștile copilăriei” în culori
Frumuseţea şi inocenţa primei iubiri, poveştile citite de mama, sentimentul de a adormi tristă cu păpuşa în braţe ori gestul simplu al hrănitului iepuraşilor în copilărie au inspirat-o de-a lungul timpului pe Liliana Tocuţiu.

Oradea. Pe 23 februarie, ora 17:00, în Sala de proiecții (Corpul M, Poarta de Est din Cetatea Oradea), Liliana Tocuţiu îşi prezintă lucrările publicului, în cadrul primei expoziţii personale. Sub genericul „Poveștile copilăriei”, expoziţia Lilianei Tocuțiu reunește 20 de lucrări, executate în acril pe pânză. Expoziția va fi vernisată de dr. Agata Chifor, istoric și critic de artă la Muzeul Țării Crișurilor Oradea.

Inspirată de La Belle Epoque

Artista face trimitere în picturile sale la probabil cea mai frumoasă perioadă în care a trăit România, un timp al prosperităţii şi înfloririi culturale şi artistice, în care oamenii ştiau să trăiască frumos, după reguli bine stabilite, în care educaţia şi bunul-simţ erau cele mai importante.

Istoricul Georgeta Filitti spune că în La Belle Epoque, România avea o societate cu oameni calmi, cu oameni bogaţi, care se îmbrăcau la modă, călătoreau, îşi construiau case frumoase şi vorbeau limba franceză. Oameni ambiţioşi, care îşi trimiteau copiii la studii în străinătate – pentru ştiinţe umaniste în Franţa, pentru ştiinţe exacte în Germania, pentru artă în Italia, pentru teologie în lumea orientală. Iar la întoarcere, toţi tinerii şcoliţi încercau să facă ceva pentru ţară. În acest univers încearcă să ne introducă artistul orădean, o perspectivă văzută prin ochii, prin trăirile unui copil.

„Asemenea picturilor și ilustrațiilor din perioada La Belle Epoque, la care face referire, universul pictural cu caracter narativ-nostalgic al artistei comunică privitorului un sentiment de bucurie pură și celebrare a vieții. Aluzii iconografice la imaginarul artistic de la sfârșitul secolului al XIX-lea și din primele decenii ale secolului următor, tablourile reconstituie universul mirific al copilăriei, surprins în ingenuitatea unor autentice secvențe de viață cotidiană”, spune dr. Agata Chifor, istoric și critic de artă. Expoziţia poate fi vizitată până la data de 7 martie 2018.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor