Start la finisarea promenadei suspendate și a aleii de lângă Criș

De Cristina Ghilea
28Comentarii
Start la finisarea promenadei suspendate și a aleii de lângă Criș
Lucrarea va începe dinspre Podul Centenarului, cu asfaltarea plăcii de beton ieșită în consolă peste apa Crișului.

Proiectul de reamenajare a malului Crișului, începând de sub geamurile Primăriei și până la Podul Centenarului a primit ordinul de începere a lucrărilor și este în faza organizării de șantier. „Se va începe dinspre Podul Centenarului, cu asfaltarea promenadei în consolă. Totodată, se va lucra și la înălțarea ultimei trepte din zona unde promenada întâlnește luciul apei. Lucrările la acest proiect prevăd placarea promenadei de la nivelul luciului apei cu plăci de granit, amenajarea iluminatului arhitectural, precum și recondiționarea balustradei și stâlpilor istorici din ansamblul Vágó”, transmite viceprimarul Mircea Mălan.

Refac trotuarul

La nivelul străzii, se va începe cu desfacerea stratului de uzură din asfalt și a infrastructurii trotuarului. Se vor fixa bordurile din granit și se va turna o șapă armată ca suport al stratului de uzură din dale de porfir de 6 cm în câmp și granit în zona corpurilor de iluminat.

Pe parapetul zidului urmează fixarea pieselor de bază ale obiectelor conservate sau reconstituite după modelul original și recompunerea stâlpilor de iluminat și jardinierelor și montarea corpurilor de iluminat metalice restaurate. Coronamentul metalic al acestora a fost reconstituit, acolo unde era lipsă.

La nivelul apei

Lucrările propuse la cota râului constau în reconstituirea taluzului, cofrarea și executarea jardinierei și soclurilor stâlpilor de iluminat, montarea blocurilor de granit pe suprafața gradenelor, placarea jardinierelor și piedestalelor corpurilor de iluminat, a platformei de 2,5 m și a rampei.

La rampa de acces de pe promenada suspendată spre aleea de la nivelul apei, „se vor monta treptele din blocuri de granit și se vor placa zidurile de sprijin precum și cele ce flanchează scările cu plăci din același material”, transmite municipalitea printr-un comunicat de presă.
De asemenea, se vor confecționa și se vor monta pe plăcile de beton de la cota superioară a zidului de sprijin balustradele din platbande metalice.

Proiectul prevede și plantarea a 50 de platani și înierbarea suprafeței destinată spațiilor verzi. Zidul de sprijin din zona scrărilor ar urma să fie înverzit cu iederă. Vor fi amplasate bănci de odihnă și coșuri de gunoi.

Iluminat cu led

Pentru instalația de iluminat pietonal, în zona Principatelor Unite s-au prevăzut stâlpi metalici, echipați cu corpuri de iluminat LED, care se vor alimenta de la stâlpii de iluminat public existenți.

Contractul de pestre 13,3 milioane lei este atribuit către asocierea de firme Gavella COM SRL, Porfido Ed Arte Consorzio Stabile, Proconsolutions SRL și Iriconstruct SRL. Durata de execuție este de 12 luni.

Lucrarea este finanțată prin proiectul „Creșterea mobilității urbane pietonale și ciclistice pe malul stâng al Crișului Repede în municipiul Oradea”, finanțat prin Programul operațional Regional.28Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor