Statuia lui Iuliu Maniu va fi în centrul Oradiei

De Cristina Ghilea
5Comentarii
Statuia lui Iuliu Maniu va fi în centrul Oradiei
Proiectul de reamenajare a piațetei este evaluat la peste 5 milioane de lei, iar pavajul va fi după modelul din Piața Unirii.

Reamenajarea spațiului din jurul Catedralei Greco-Catolice „Sfântul Nicolae” ca o piațetă publică, pe cheltuiala Primăriei, se va afla pe ordinea de zi a Consiliului Local întrunit în ședință ordinară.

Concret, proiectul se referă la deschiderea spațiului de jur-împrejurul catedralei, care ar urma să fie pavat cu piatră după modelul celei din Piața Unirii: plăci pentru porțiunile pietonale și cubeți pentru cele rutiere. Viceprimarul Florin Birta spune că e vorba de o suprafață de 3.011 mp, din care puțin peste 900 mp vor fi pavați pentru acces rutier, rezervat exclusiv Episcopiei sau urgențelor.

Proiectul prevede și eliminarea gardului din jurul bisericii, pentru această operațiune urmând să se ceară avizul Comisiei de Cultură.

Costul lucrării este estimat la 5,4 milioane de lei, iar perioada de execuție este de cinci luni. Conform vicelui, după aprobarea proiectului în Consiliul Local urmează licitația.

Primăria a mai lansat o idee de amenajare a unui spațiu public deschis în jurul Bisericii Ortodoxe „Buna Vestire”, din zona străzii Primăriei. Ulterior a fost abandonată, din mai multe motive: preoțimea bisericii nu a îmbrățișat inițiativa de teama distrugerilor, dar nici vecinătățile sau structura proprietății terenului nu au favorizat implementarea ideii.

Statuia lui Maniu

Proiectul de reamenajare a spațiului central conține și amplasarea unei statui a lui Iuliu Maniu, undeva între catedrală și școala care-i poartă numele, aflată în imediata vecinătate.

Luni s-a finalizat concursul pentru alegerea variantei câștigătoare de statuie. Au fost două oferte: una depusă de Uniunea Artiștilor Plastici, realizată de sculptorul Radu Ciobanu, și una a firmei Ronde Bosse Art SRL, realizată de sculptorul orădean Deak Arpad.

Vicele spune că prima lucrare a fost descalificată și, din punct de vedere artistic, statuia lui Deak a fost acceptată. Urmează evaluarea ofertei din punct de vedere financiar, după care s-ar trece la lansarea comenzii de execuție. Primăria a pus la bătaie un buget de aproximativ 400.000 de lei pentru această achiziție.

Sculptorul Radu Ciobanu este autorul lucrării Ionel Brătianu din parcul cu același nume, iar Deak Arpad are mai multe lucrări în Oradea, dintre care cea mai vizitată – grupul statuar Holnoposok, de pe Corso/Moscovei.

Propunerea validată îl înfățișează pe Maniu (n. 8 ianuarie 1873, Bădăcin, Sălaj – d. 5 februarie 1953, Sighetu Marmației) cu pălăria în mână, așa cum se relatează că era mereu, în marea sa modestie, lângă o construcție cu elemente evidente de arhitectură neoromânească – cu stâlpi, coloane și arce – pe care se află stema statului românesc.

Edilii anticipează că statuia ar putea fi dezvelită până în 1 Decembrie, la Centenar.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor