Steagul Revoluției, arborat la biroul lui Tokes

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
10Comentarii
Steagul Revoluției, arborat la biroul lui Tokes
Simbolul revoluției române, steagul cu stema decupată, a fost arborat, sâmbătă după-amiază, la sediul biroului de parlamentar european a lui Tokes Laszlo. Momentul face parte dintr-o suită de evenimente comemorative dedicate momentului decembrie 1989 – „revoluția neterminată”, cum l-a descries Tokes.


„În spiritual acestui text din Biblie(Psalmul 90) ridicăm steagul românesc decupat de simbolul comunismului, semn al libertății românești și al biruinței noastre contra dictaturii ceaușiste national-comuniste, acum 25 de ani”, a spus Tokes Laszlo în fața celor câteva zeci de simpatizanți adunați în stradă, la intersecția străzilor Primăriei și Jean Calvin.

Tricolorul românesc cu gaură la mijloc este al patrulea care ajunge să decoreze biroul său. „Aflați pe frontispiciul biroului meu euro-parlamentar celealte trei steaguri – steagul secuiesc, simbol al autonomiei Ținutului Secuiesc și al solidarității tuturor ungurilor față de secuime. În septembrie am arborat steagul European ca simbol al unității, solidarității și armoniei între popoarele Europei și al drepturilor omului și a drepturilor comunităților minoritare. În octombrie, la aniversarea revoluției din 1956 am arborat drapelul unguresc decupat de simbolul comunismului – simbol al luptei contra comunismului. Aceste patru steaguri au fost arborate în mod spontan pe clădirea biroului și împreună, complementar, exprimă ordinea de valori ale noastre, nu doar ale ungurilor ci și ale românilor”, a explicat Tokes.
Arborarea steagului arată respectul pentru cei care au murit sau au fost răniți în 1989, a spus și Szilagy Zsolt, lider PPMT, „și în ideea că viitorii 25 de ani ne vor aduce mai multe împliniri decât cei care au trecut până acum”.

Steagul va rămâne arborat atâta vreme „cât timp vor îngădui organele oficiale”, a spus Tokes, precizând că gestul său a fost primit cu o atitudine „neprietenească” de Prefectură. „Interzicerea arborării steagului libertății românești exprimă sentimentul defăimător față de idealurile luptei noastre cu 25 de ani în urmă, contra dictaturii comuniste”, crede Tokes.

Steagul Revoluției a fost montat în suport de Csomortany Istvan, lider local al PPMT. Lângă acesta mai este un singur loc gol, păstrat, după cum a anunțat Tokes Laszlo, pentru un steag al regiunii Partium, aflat încă în concepție.10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor