Sterilizarea cainilor: subventie cu pretentie

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
8Comentarii
Sterilizarea cainilor: subventie cu pretentie
Primăria decontează jumătate din operaţia de neutralizare dar numai către doi veterinari din oraş!

Lungită de-a lungul a mai multe dezbateri publice cu finalitate îndoielnică şi a mai multor şedinţe de Consiliu Local, problema câinilor cu stăpân s-a aflat, şi joi, pe masa aleşilor. Plenul deliberativului local a fost chemat să aprobe acordarea unei subvenţii pentru operaţiile de sterilizare a câinilor de companie sau de pază din oraş, ca măsură complementară la „Regulamentul privind controlul reproducerii tuturor câinilor de pe domeniul public sau privat şi preîntâmpinarea răspândirii bolilor zoonotice în municipiul Oradea aprobat prin prin HCL nr. 588 din 23 octombrie 2012, modificat şi completat prin HCL nr. 347/25.04.2013”.

Aceasta este în cuantum de 50% din valoarea operaţiei, adică proprietarii vor avea de plătit 100 de lei! Dar asta numai dacă sterilizarea se face cu unul dintre cei doar doi medici veterinari din Oradea care au contracte de concesiune cu Direcţia Sanitar Veterinară.

Aşa vrea executivul

În aceste condiţii, este interesant cum Primăria dirijează banii publici către doar două persoane, în condiţiile în care în oraş fucţionează zeci de cabinete iar proprietarii responsabili de câini au stabilit relaţii de încredere reciprocă cu veterinarul pe care-l frecventează. „Doar cei doi au contracte cu DSV. Aceasta este decizia executivului local. Orice proprietar de câine îşi poate steriliza animalul la orice veterinar doreşte, doar că, dacă nu este unul dintre cei doi, nu primeşte subvenţia”, a fost comentariul, sec, oferit de Mircea Ghitea, şeful Direcţiei Tehnice din Primărie, cea care gestionează problema patrupedelor cu şi fără stăpân din Oradea.

Cu îngrădirea accesului la subvenţie şi cu prevederea din „Regulament” că sunt scutite de operaţie animalele pentru care aceasta e riscantă, rămâne de văzut evoluţia numărului de animale cu scutire medicală de la „tăiere”…

Fact box

Calculaţia veterinarilor concesionari DSV

 

Sterilizarea unui câine este evaluată la 200 lei pe câine. Banii acoperă:

– anestezia cu Zoletil 10ml 60 lei/câine

– antisepticele – tinctura de iod, spirt sanitar, betadina, apa

oxigenată – 10 lei

– seringi, faşă, tampoane sterile, lama de bisturiu – 20 lei

– fire de sutură resorbabilă – 15 lei

– antibiotice injectabile – 40 lei

– manopera – 55 lei

Injectarea microcipului este estimată la 15 lei şi, în cazul opţiunii pentru unul dintre cei doi veterinari, este suportată integral de Primărie.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor