Străinii, sprijiniţi să se integreze în România

De Dan Birta
1Comentariu
Străinii, sprijiniţi să se integreze în România
Un proiect în valoare de circa un milion de lei contribuie la o mai bună integrare a migranţilor din ţările non UE.

Câteva sute de migranţi din ţările care nu sunt membre ale Uniunii Europene au fost ajutaţi să se integreze în partea de vest a României. Sprijinul a fost oferit prin intermediul unui proiect implementat de AIDRom – Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România, în parteneriat cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie – Biroul din România şi Asociaţia Filantropia Oradea, proiect finanţat de UE şi Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul – Fondul Azil, Migraţie şi Integrare. Proiectul, „Servicii de integrare pentru beneficiarii unei forme de protecţie şi pentru străinii cu şedere legală în România, în Regiunea de Vest”, are un buget de circa un milion de lei şi este implementat în judeţele Bihor, Arad şi Hunedoara.

Obiective

Conferinţa de închidere a proiectului a avut loc marţi, 25 aprilie, acesta urmând să fie finalizat efectiv în 12.05.2017. Printre participanţii la conferinţă s-au numărat reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate cu implicare în proiect, beneficiari, voluntari şi cetăţeni străini.

Grupul-ţintă al proiectului a fost reprezentat de resortisanţii ţărilor terţe cu drept de şedere pe teritoriul României (RTT), precum şi de beneficiarii unei forme de protecţie internaţională (BP), care necesită sprijin în vederea acomodării şi integrării pe teritoriul României.

Prin proiect s-a urmărit creşterea gradului de integrare socială a persoanelor cu o formă de protecţie şi a resortisanţilor ţărilor terţe din Regiunea 5 (vestul ţării), prin dezvoltarea şi susţinerea unor programe de integrare individualizate, precum şi accesul acestora la servicii sociale complexe.

Prin intermediul proiectului a crescut gradul de implicare a membrilor reprezentativi din comunităţile de străini şi a fost consolidată o reţea de voluntari locali în vederea integrării persoanelor cu o formă de protecţie în judeţele implicate în proiect.

adriana-popa

„Prin Centrul Regional de Integrare Oradea, în cadrul proiectului au fost oferite servicii specializate de consiliere socială şi juridică, asistenţă materială pentru categorii vulnerabile, cursuri de limbă română şi acomodare culturală, activităţi de petrecere a timpului liber pentru migranţi, acţiuni specifice pentru beneficiarii minori ai grupului-ţintă şi medierea relaţiei migranţilor cu instituţiile implicate în proiect. De asemenea, în cadrul proiectului au fost formaţi şi angajaţi şase mediatori interculturali, s-au creat reţele de voluntari şi cursuri de formare pentru reprezentanţii instituţiilor publice din cele şase judeţe cu atribuţii în domeniul asistenţei migranţilor”, a declarat Adriana Popa, manager local la Centrul Regional de Integrare Oradea.

„Este momentul să tragem linie şi să vedem ce am reuşit să realizăm într-un an de zile. A fost o muncă foarte grea, în care cuvântul integrare nu este atât de bine asimilat în România. Vorbim de beneficiari ai unor forme de protecţie care provin din prima serie de refugiaţi relocaţi din Grecia şi Italia. Este un exerciţiu pentru noi, pentru că lucrurile nu se vor opri aici. România de abia a început acest proces”, a explicat Elena Timofticiuc, manager proiect AIDRom.

straini-integrare

Adriana Popa le-a vorbit celor prezenţi despre dificultăţile întâlnite pe parcursul derulării proiectului. „De la începutul implementării proiectului ne-am împiedicat de obstacole legate de încredere din partea resortisanţilor. Am fost foarte des întrebaţi cum se face că pot primi ceea ce primesc gratuit. Ce trebuie să facă pentru asta? Nu vor avea probleme la serviciul de imigări?”, a precizat Adriana Popa.

Indicatori

Trebuie, în final, să punctăm şi câţiva dintre indicatorii proiectului: 55 de stimulente pentru RTT (150 lei/RTT), nouă stimulente pentru BP, 11 pachete de urgenţă (700 – 1.000 de lei ), 115 activităţi culturale, 15 ajutoare în rechizite, două ajutoare în hrană la grădiniţă, opt ajutoare în medicamente pentru BP şi 48 pentru RTT (20 – 310 lei), 226 de beneficiari informaţi, 158 de beneficiari consiliaţi şi asistaţi, 109 consilieri juridice, 94 de beneficiari ai accesului pe piaţa muncii, 72 de beneficiari ai cursurilor de limbă română şi 71 de contracte de voluntariat.

integrare-straini1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor