Stresul sărbătorilor

Reactualizat la:
Psiholog Sofia Laza
Psiholog Sofia Laza
Ne dorim ca de sărbători să avem parte de liniște și pace, recunoștință și clipe fericite. Dar sărbătorile au și o față mai puțin plăcută. Avem o grămadă de cumpărături de făcut pentru mesele festive de sărbători și avem de cumpărat cadouri pentru cei dragi.

Așadar avem toate șansele ca finanțele noastre să aibă de suferit. Totuși mai este timp, înainte de a începe „nebunia” sărbătorilor. Să adoptăm un model de gândire și de a urma o strategie de a readuce liniștea și fericirea unor sărbători abordabile din punct de vedere financiar. Ce putem face?

Începeți cu o întrebare simplă: ce ar face această sărbătoare specială și memorabilă?

Avem apropiați cărora dorim să le cumpărăm cadouri, iar acestea să fie cât mai reprezentative și cât mai potrivite pentru fiecare dintre ei. Căutarea cadourilor începe prin ceretarea ofertei pieței și a preferințelor celui vizat de cadou. În acest fel putem să ne facem un plan concret – in scris! – care ne va ajuta să ajungem în situația de a alerga în ultimul moment în magazine după diferite promoții pe care apoi să încerci să le „potrivești” persoanelor din jurul tău.

E mai bine să detaliezi înainte de a face cumpărături decât să ajungi să faci cheltuieli pe care apoi să le regreți.

Un alt aspect al cumpărurilor de sărbători vizează mesele festive. Ar fi de dorit ca meniul acestor mese să fie dinainte stabilit și să nu fie lăsat la voia întîmplării.

Faptul că avem un plan dinainte stabilit va reduce riscul de a face cumpărături la întâmplare cu ceea ce se găsește pe moment în magazin. În același timp, la stabilirea meniului trebuie să țineți seama de dorințele celor apropiați, a celor cu care sărbătoriți.

Este important ca aceștia să înțeleagă că implicarea lor este importantă pentru succesul planurilor de sărbători. Așa încât este estențială comunicarea cu aceștia pentru ca planul să fie cât mai complet și mai complex.

Pe baza acestor informații putem elabora un plan amănunțit atât în ceea ce privește cheltuielile necesare cadourilor cât și în ceea ce privește cheltuielile necesare meniul meselor festive. Dar atenție! Acest plan nu este doar o sugestie, ci este unul care trebuie să fie urmat îndeaproape.

Acest plan vă dă posibilitatea de a savura la maxim sărbătorile cu minimum de stres. Așa încât urmând acești pași simpli creați o nouă modalitate de a aborda sărbătorile, creând premisele de a vă gândi la sărbători ca la un moment de bucurie și nu la unul în care cheltuielile te copleșesc.

Pentru mai multe întrebări, vă rugăm să vă adresaţi psihologului Sofia Laza la adresa de email: cabinetpsiho_lazasofia@yahoo.com.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !