Studenţii de la Mediu, în aplicaţie

De Crina Dobocan
Studenţii, în aplicaţie în Apuseni
Studenţii, în aplicaţie în Apuseni
Studenţii din anul III de la specializarea Ingineria Sistemelor Biotehnice şi Ecologice de la Facultatea de Protecţia Mediului au ieşit, în perioada 24-26 aprilie, pe teren.

Aflată deja la a XIII-a ediţie, aplicaţia „Mediul în Munţii Apuseni” s-a desfăşurat pe un traseu inedit care a vizat obiectivele: Muzeul Aurului de la Brad, Cariera pentru exploatarea minereului de cupru de la Roşia Poieni administrată de S.C. Cupru Min S.A. Abrud, Cariera de exploatare a minereului aurifer şi galeriile romane de la Roşia Montană, fosta întreprindere pentru prelucrarea minereului de cupru S.C. Ampelum S.A. Zlatna, iazul de decantare de la Fânaţe a Exploatării Miniere S.C. Băiţa S.A., Salina şi situl “Natura 2000” Sărăturile Ocna Veche de la Turda, Gheţarul de la Scărişoara şi Groapa Ruginoasă din Parcul Natural Apuseni şi Cetatea Unirii din Alba Iulia.

Aplicaţia de teren a fost iniţiată încă din anul 2001, de prof. univ. dr. ing. Nicu Cornel Sabău şi conf. univ. dr. ing. Radu Brejea, din dorinţa de a cerceta situaţiei create la Roşia Montană şi poluarea factorilor de mediu din bazinul hidrografic al râului Arieş.

Interes

Aplicaţia s-a bucurat de mare succes în rândul studenţilor, aceştia manifestând un interes deosebit pentru cunoaşterea problemelor poluării, protecţiei şi reconstrucţiei ecologice a perimetrelor afectate.

„Prezenta aplicație va lărgi orizontul de cunoaștere asupra problemelor actuale de mediu, iar cei implicați și-au adăugat la cunoștințele dobândite până în prezent, aspecte practice care îi vor ajuta în deciziile pe care le vor lua în calitate de viitori ingineri de mediu”, a spus şef. lucr. dr. Eugenia Şerban.

Reuşita acestei acţiuni a fost asigurată de explicaţiile competente privind problemele de poluare şi protecţia mediului, furnizate de trei cadre didactice de la Facultatea de Protecția Mediului: prof. dr. ing. Nicu Cornel Sabău, şef lucrări dr. Eugenia Şerban şi asistent drd. ing. Valentin Negrău.

Aplicaţia practică a beneficiat de sprijinul moral şi material al conducerii Universităţii din Oradea, al rectorului prof. univ. dr. Constantin Bungău, al decanului Facultăţii de Protecţia Mediului, prof. univ. dr. Ioan Chereji, al conducerii Departamentului de Ingineria Mediului, prof. dr. ing. Cornel Domuţa.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !