Studii si munca in agricultura in Danemarca

De Dan Birta
Tinerii vor munci în sere de flori
Tinerii vor munci în sere de flori
60 de locuri de muncă în serele din Danemarca, 25 de angajaţi vor urma şi cursuri gratuite de specializare.

Tinerii dornici să muncească au şansa de a câştiga mai mulţi bani. Danemarca oferă 25 de locuri de muncă pentru absolvenţii de liceu care doresc să trăiască şi să muncească în această ţară minim doi ani. Tinerii care vor aplica pentru unul dintre aceste posturi vor munci în sere de legume, de arbuşti şi de flori. Mai mult, în calitate de asistent de grădinar, aceştia vor căpăta deprinderi practice prin munca desfăşurată în sere moderne şi vor studia, prin participarea la cursurile teoretice ale Colegiului din Kold. „Studiile se vor desfăşura în decursul a doi ani. În această perioadă de timp, 33 de săptămâni sunt dedicate studiului la colegiu. Cursurile au loc în limba engleză şi sunt plătite de autorităţile daneze”, ne-a informat Simona Burdean, consilierul Eures de la AJOFM Bihor.

Pentru a putea aplica pentru aceste posturi, tinerii trebuie să cunoască foarte bine limba engleză, să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani. Deţinerea unui carnet de conducere B sau carnet de conducere a tractorului constituie avantaj.

Salariul de început este 1.380 euro brut/lună, aplicabil în perioada 1.03.2012-28.02.2013. Lucrătorul primeşte salariul şi în timpul studiilor. Din salariu se plătesc contribuţiile sociale, impozitul, chiria. Unii angajatori oferă cazare în apropierea serei, contracost. Chiria lunară este cuprinsă între 200 şi 300 de euro/lună.

Contractul se întinde pe o perioadă de doi ani cu 37 de ore de muncă pe săptămână. Orele suplimentare se plătesc în plus. Termenul de aplicare pentru aceste posturi este data de 08.10.2012.

Stagiari

Alte 35 de locuri de muncă vin tot din Danemarca pentru stagiari în sere de cultivare a legumelor şi fructelor de pădure în sere şi livezi. „Candidaţii trebuie să aibă între 18-34 ani. Pot fi în an terminal de liceu agricol sau facultate de agricultură/horticultură. Dacă au terminat studiile pot aplica numai cei care au absolvit liceul agricol sau facultăţile menţionate în 2011 sau 2012. Este obligatorie cunoaşterea limbii engleze”, a precizat Simona Burdean.

Termenul de aplicare este data de 08.10.2012. Salariul de început, valabil până la 28.02.2013 este cca.1.380 euro brut/lună. După şase luni, 1.600 euro brut/lună. Dacă lucrătorul a terminat studiile în 2011 sau 2012 şi are 25 ani, salariul e cca. 1.850 euro/lună. Din salariu se reţin contribuţiile sociale şi impozitul.

Durata contractului este între şase şi 18 luni; 37 ore de muncă săptămânal.

Alte posturi pentru cei care vor să muncească afară sunt: inginer mecanic – patru locuri, inginer electric – trei posturi şi medic chirurg veterinar – un post.

Informaţii la consilierul Eures, Simona Burdean, telefon 0259.433.346 sau la adresa: strada Transilvaniei, nr.2.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !