Szabo îl reclamă pe Bodea pentru discriminare!

Szabo Odon, Cristian Bodea
Szabo Odon, Cristian Bodea
Deputatul UDMR şi-a pârât colegul parlamentar din PNL la CNCD, pentru afirmaţiile la adresa maghiarilor.

Deputatul UDMR Szabo Odon l-a reclmat pe senatorul PNL Cristian Bodea la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discrimării. Motivul: declaraţiile de săptămâna trecută ale lui Bodea, cel care întreba dacă maghiarii „vomită atunci când vorbesc limba română” şi îi trimitea în Ungaria pe cei ce nu vor să vorbească româna. Mai mult, senatorul PNL dorea un examen psihologic pentru liderii UDMR care îşi doresc ca maghiarii să poată comunica cu administraţia centrală şi locală în limba maternă.

„Îi dau posibilitatea să se apere”, şi-a motivat Szabo decizia de a-şi reclama colegul parlamentar la CNCD. Szabo crede că în perioade de criză nu trebuie încurajat extremismul, deoarece există o tentaţie ca oricum, acest tip de manifestări să aibă succes, din cauza problemelor sociale.

Preşedintele executiv al UDMR Bihor a vorbit despre acte de vandalism în Oradea, asupra unor monumente cu însemnătate pentru maghiari: „La două zile după declaraţiile lui Cristian Bodea, două statui din Oradea au fost vandalizate. Este vorba despre statuia lui Bethlen Gabor – principele Transilvaniei din perioada cea mai înfloritoare a principatului şi cea a lui Jozsef Attila, un poet cu tată român, ce vorbea despre soarta comună (a celor două comunităţi – n.r.). Eu nu cred în coincidenţe”. Szabo Odon l-a comparat pe Bodea cu Vadim Tudor, afirmând că „Vadim Tudor era băiat mic pe lângă aceste declaraţii, măcar avea stofă de intelectual”.

Cu această ocazie, udemeristul a făcut referiri şi la un raport al Consiliului Europei, ce ar arăta probleme în România în privinţa relaţiilor inter-etnice şi inter-confesionale.

Ce pot maghiarii

Prin noua legislaţie dorită de UDMR şi PSD, se are în vedere o extindere a posibilităţii etnicilor minoritari de a comunica în limba maternă nu doar cu administraţia locală, ci şi cu cea centrală, prin instituţiile deconcentrate, acolo unde comunitatea depăşeşte 20% din totalul populaţiei. Bodea interpretase că, prin noile propuneri legislative se dă posibilitatea ca minoritarii etnici să poată comunica în limba maternă cu instituţiile peste tot în ţară. Iar, bunăoară, Gyuri din Valea lui Mihai, să se poată adresa Protecţiei Consumatorului din Iaşi în maghiară, cu obligaţia de a i se răspunde în aceeaşi limbă.17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor