Te droghezi sau ştii pe cineva care se droghează? Cere imediat ajutor la Centrul Antidrog Oradea!

De Otilia Șandor
Reactualizat la:
Te droghezi sau ştii pe cineva care se droghează? Cere imediat ajutor la Centrul Antidrog Oradea!
Inspectorii de la Centrul Antidrog Oradea oferă gratuit ajutor celor care îi solicită.

Tinerii care au căzut pradă drogurilor de orice fel, chiar şi etnobotanicelor, şi vor să scape de dependenţă primesc ajutor gratuit la Centrul Antidrog Oradea. Doar că pentru acest lucru trebuie ca ei să se deplaseze la sediu, situat în Pasajul Vulturul Negru.

Reprezentanții CPECA (Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bihor) au luat cunoștință de cazurile semnalate de JB&Bihon și speră ca părinții să îi poată aduce pe copiii lor la sediu, pentru a-i ajuta.

Minim un drogat pe zi

Conform informaţiilor de la Antidrog, din ianuarie până în iulie anul acesta au fost 209 persoane care s-au drogat şi au ajuns la Urgenţe, la care se mai adaugă persoanele care se droghează şi ajung la procurorii DIICOT, care le îndrumă să se refacă la Antidrog.

Cu alte cuvinte, în Bihor, cel puţin o persoană este descoperită zilnic că se droghează în aşa hal încât ajunge la Urgenţe şi are nevoie de servicii medicale spitaliceşti în urgenţă.

Program personalizat, gratuit

La fel, părinţii (tutorii) care află că minorii lor se droghează sunt încurajaţi să vină aici, pentru a fi sfătuiţi cum pot să-şi convingă copiii să urmeze o terapie pentru a sta departe de tentaţia consumului de droguri.

Odată ajunşi la Centrul Antidrog, consumatorii de droguri sunt evaluaţi şi invitaţi să ia parte la un program special de reabilitare, care durează între şase luni şi doi ani, totul oferindu-se gratuit: ajutor medical, psihologic, social etc.

Ajutaţi să se redescopere

Persoanele care se droghează sunt îndemnate să îşi petreacă timpul liber cu activităţi care le sunt utile şi plăcute, fiind ajutaţi practic să se redescopere. Cei ce urmează programul de la Antidrog sunt ajutaţi să îşi crească stima de sine, să îşi dezvolte asertivitatea, să îşi rezolve problemele şi să ia decizii singuri.

De reţinut însă că ajutor şi suport li se oferă doar celor ce se prezintă la Centrul Antidrog, iar rezultatele apar neîntârziat doar la consumatorii care acceptă să urmeze programul propus şi personalizat. În funcţie de gradul de dependenţă, greutatea acceptării la refuzul de drog, ședinţele de reabiliare se pot susţine chiar şi zilnic, pe durata programului.

Poţi cere preventiv ajutor

Şi părinţii, tutorii sau reprezentanţi de instituţii şi firme pot cere ajutor la Antidrog pentru a preveni consumul de droguri pentru o persoană sau un grup de persoane, minori sau adulţi.

Şi emoţional

Inspectorii Antidrog desfăşoară, în paralel, individual sau în colaborare în special cu colegii de la Poliţia Bihor, o serie de activităţi de prevenire în comunităţile cu risc crescut de a cădea în patima drogurilor: penitenciar, case de copii, şcoli etc.

Pe de altă parte, inspectorii Antidrog derulează pe plan naţional acţiuni care vizează formarea de deprinderi de viaţă sănătoasă în rândul copiilor de vârstă preşcolară şi şcolară mică (clasa pregătitoare), punând accent pe importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos (alimentaţie, igienă, mişcare), a comportamentelor sănătoase (fără fum de tigară, alcool şi medicamente fără prescripţie medicală) şi a modalităţilor adecvate de rezolvare a conflictelor fără violenţă şi de luare a deciziilor (proiectul „Cum să creştem sănătoşi”).

,,ABC-ul emoțiilor” este un alt proiect CPECA, de formare şi consolidare a abilităţilor emoţionale cu rol de factori de protecţie în prevenirea consumului de droguri, punând accent pe conştientizarea de sine, abilităţile de comunicare asertivă, gestionarea emoţiilor negative, abilitatea de a face faţă presiunii grupului şi de adoptare a deciziilor pentru o dezvoltare sănătoasă, şi se adresează copiilor din clasele I și a II-a.

Proiecte preventive

Adolescenţii (12 – 14 ani) au fost implicaţi în proiectul european „Necenzurat”, iar cei de 14 – 19 ani au fost angrenaţi în proiectul european „Fred goes net”, care presupune realizarea de intervenţii timpurii în rândul elevilor (14-19 ani) identificaţi/depistaţi pentru prima oară în legătură cu consumul de droguri, în scopul evitării transformării consumului experimental şi ocazional în consum regulat.

Concursul naţional „Mesajul meu antidrog” – ediţia XV-a, campania naţională „Pot altfel” (pentru 15 – 64 ani), campania locală „Fii TU! Fără droguri, fără violenţă!”, sau proiectul local „Tablouri vii” (14 – 18 ani), toate vizează prevenirea consumului de droguri legale și ilegale, fiind concepute pe categorii de vârstă, funcţie de problemele cu care se confruntă, în scopul descoperirii unor soluții personale pozitive şi viabile pentru depăşirea obstacolelor.

Menționăm, de asemenea, derularea a 10 activități de petrecere a timpului liber cu 40 de tineri cu vârste cuprinse între 14-18 ani, în scopul adoptării unui stil de viață sănătos, urmărind astfel dezvoltarea factorilor de protecție și dezvoltarea abilităților de refuz pentru momentele în care aceștia ar putea fi puși în situația de a adopta un comportament dezadaptativ.

Ce primeşti la Centrul Antidrog?

Persoanelor consumatoare care se adresează Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bihor le sunt oferite următoarele servicii:

· evaluare (medicală, psihologică şi socială);
· management de caz: identificarea nevoilor beneficiarilor, identificarea serviciilor care pot fi oferite pentru a răspunde nevoilor consumatorilor de droguri care solicită servicii de asistenţă, stabilirea unui plan individualizat de asistenţă, monitorizarea şi oferirea de suport pentru realizarea obiectivelor din planul individualizat;
· servicii de asistenţă medicală;
· servicii de asistenţă psihologică;
· servicii de asistenţă socială.

CENTRUL REGIONAL DE PREVENIRE, EVALUARE ŞI CONSILIERE ANTIDROG ORADEA:

– Adresă: Oradea, Piaţa Unirii nr. 2-4 (Pasajul „Vulturul Negr”), județul Bihor

– Telefon Verde: 0800/8700.700

– Telefon/FAX: Tel./fax: 0259/414.515

– E-mail: cpeca.bihor@ana.gov.ro

– Website: http://www.anagov.ro/bihor/home

– Facebook: Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor

Dincolo de procurori, poliţişti, judecători, traficanţii de etnobotanice îi păcălesc şi pe poliţiştii de frontieră. Traficarea de droguri, în speţă a etnobotanicelor, este atât de bine pusă la punct încât victimele sunt încurajate, după ce li se creează dependenţă, să aducă „marfă” din Ungaria. ...
Primele paturi de adicție pentru minori în spital de stat voi fi la Spitalul „Dr. Gavril Curteanu”. Nu e coincidență. Marți, 28 august 2018, la Spitalul „Dr. Gavril Curteanu” s-a votat în Consiliul Medical, în unanimitate, înființarea a trei paturi pentru adicții, în cadrul compartimentului de Ps...
Sunt tot mai mulți părinți disperați care cer interzicerea oricăror stupefiante. Traficanții își formează rețeaua din persoane cărora le plasează droguri etnobotanice gratuit, în primă fază. Ulterior, după ce acești tineri mai slabi de înger devin dependenți, devin traficanți la rândul lor! Astfe...
DIICOT s-a infiltrat printre traficanții de droguri și i-a săltat, dar legea i-a apărat. 71 de etnobotanice, dar și droguri dovedite cu ajutorul investigatorului sub acoperire, etnobotanice, dar și hașiș ridicate, 23 de percheziții la Oradea, Salonta și Satu Mare. O rețea locală de circa 30 tr...
Halucinant, dar adevărat: circa 30 de traficanţi de droguri îşi fac de cap în Oradea. Sute de orădeni au căzut victime traficanţilor de droguri. De anul trecut încoace, în jur de 150 de copii, cu vârsta sub 18 ani, au fost corupţi să consume etnobotanice şi s-au intoxicat, ajungând la spital. Se ...0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !