Teatrul Regina Maria se deschide duminica

Teatrul Regina Maria se deschide duminica
Teatrul Regina Maria Oradea îşi va deschide duminică, 25 septembrie, de la ora 20:00, porţile.

Stagiunea artistică din acest an a instituţiei va debuta cu spectacolul „Scripcarul pe acoperiş”, de Joseph Stein, adaptare după povestirea lui Sholom Aleichem, în regia artistică a lui Korcsmaros Gyorgy. „De la premiera din 1964, de pe Broadway, piesa a cunoscut nenumărate adaptări, înregistrând un succes fulminant atât în rândul publicului, cât şi în aprecierea criticilor. «Scripcarul pe acoperiş a fost cea mai longevivă piesă. S-au jucat 3.000 de spectacole. Noi nu ne dorim să jucăm de 3.000 de ori, dar măcar jumătate din spectacole”, a spus Daniel Vulcu, directorul Teatrului Regina Maria din Oradea.

Acesta spune că a ales acest spectacol pentru redeschiderea teatrului din mai multe considerente.

„Am ales-o în primul rând pentru considerente artistice, pentru că le oferă actorilor posibilitatea să se exprime nu numai din punct de vedere dramaturgic, ci şi din punct de vedere muzical şi coregrafic. Apoi, am căutat o piesă care să-i aducă la un loc pe cei care au contribuit, în vremea respectivă, la construirea teatrului: maghiari, evrei şi români. Am dorit ca pe scena teatrului să se regăsească toţi. Comunitatea evreiască din Oradea a plătit drepturile de autor (7900 de dolari) pe un an de zile. Partea maghiară e reprezentată prin regie şi coregrafie. Dacă va ieşi nu pot decât să mă felicit pentru că am ştiut să-mi aleg echipa cu care să colaborez”, a mai spus Daniel Vulcu.

Prezentarea piesei de la Teatrul Regina Maria din Oradea

„Scripcarul pe acoperiş” povesteşte câteva întâmplări din viaţa lăptarului Tevye, în efortul acestuia de a-şi menţine familia unită prin respectul tradiţiei atotputernice în comunitatea evreiască din satul rusesc Anatevka. Deşi Yente, peţitoarea satului caută partide potrivite pentru primele trei fete din cele cinci ale familiei, Tzeitel, Hodel şi Hava îşi impun propria opţiune şi se căsătoresc din iubire, îndepărtându-se din ce în ce mai mult de tradiţie. Această scindare din rândul familiei lui Tevye va coincide cu un eveniment social cu un impact major asupra societăţii ruseşti: comunitatea evreiască din sat devine ţinta pogromurilor şi, printr-o decizie a autorităţilor ţariste, este forţată să părăsească locurile natale şi să pornească într-o pribegie al cărei sfârşit e imposibil de prevăzut. Moştenirea culturală şi religioasă a secolelor de tradiţie se reliefează clar în „Scripcarul pe acoperiş”, un spectacol despre tradiţie, societate, religie şi mai ales, familie.

C.D.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !