Termie, apa si curent in Parcul Industrial Oradea

Introducerea termiei, prioritară
Introducerea termiei, prioritară
Constructorii au la dispoziţie un an să termine lucrările de introducere a utilităţilor.

Introducerea termiei în Parcul Industrial Eurobusiness este prioritară pentru Municipalitate, au anunţat edilii ieri cu ocazia descinderii la amplasamentul din Şoseaua Borşului. Semnarea contractului de finanţare pentru introducerea utilităţilor între Primărie şi asocierea Construcţii Bihor SA, Drum Construct SA şi SC Energomontaj SA a fost urmată, săptămâna aceasta, de intrarea pe amplasament. Concomitent cu introducerea conductelor pentru termie, se lucrează la aşa numitul drum colector, paralel cu E 60, a spus Ştefan Roşca, inginer şef.

Prima etapă a lucrării prevede lucrări pe 74 hectare din cele 121 cât ocupă obiectivul industrial. Acestea constau din introducerea reţelelor de apă, canalizare şi termie şi construirea reţelei de drumuri interioare. „În graficul de lucrări am convenit ca durata de execuţie să fie de un an de zile, astfel încât investitorii să aibă cât mai curând acces la utilităţi”, a precizat primarul Ilie Bolojan. Proiectul finanţat de REGIO prevedea ca termen limită pentru această etapă anul 2013. Valoarea proiectului este de peste 78 milioane lei din care 30 de milioane nu mai trebuie returnaţi, aceasta fiind asistenţa nerambursabilă. Valoarea licitată pentru utilităţi este de 45.055.038 lei, aproximativ 77% din costul estimat.

Ar vinde curent

Alimentarea cu energie electrică a Parcului Industrial a fost gândită printr-o staţie de transformare proprietatea oraşului. Cumpărând o cantitate mai mare de curent din reţeaua Electrica preţul va fi mai mic, crede Marcel Boloş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională care gestionează finanţarea proiectului. „Putem vinde cu un discount rezonabil către cei din Parc”, apreciază acesta.

Edilii anticipează că investiţia de 3 milioane de euro în această staţie va aduce profit oraşului mai ales după 2013. „Sperăm că piaţa de energie se va liberaliza şi ce vom produce în CET să putem vinde prin staţia de transformare”, spune Boloş.

40% ocupat

Parcul Industrial din şoseaua Borşului este ocupat în proporţie de 40%. „5 companii şi-au finalizat investiţiile, desfăşurându-şi deja activitatea în parc, o altă companie va termina lucrările de investiţii până la sfârşitul acestei luni, iar două şantiere sunt încă în lucru. Alte 18 companii vor începe lucrările în primăvara anului viitor. Până în acest moment, valoarea investiţiilor în Parcul Industrial Eurobusiness Oradea se ridică la 45 milioane euro, urmând ca anul viitor firma Plexus să vină cu altă mare investiţie, respectiv 30 de milioane euro”, a spus Delia Ungur, administratorul parcului. Etapa a II-a a proiectului pentru contruirea reţelelor de infrastructură în Parc ar urma să înceapă până în vara anului viitor.

C.Gh.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !