Testele Babes Papanicolau gratauite au fost sistate

De Otilia Șandor
Testele Babes Papanicolau gratauite au fost sistate
Mai multe bihorence au sesizat Jurnal bihorean că au vrut să acceseze programul naţional de screening pentru depistarea cancerului de col uterin şi au fost amânate.

Mai exact li s-a spus că medicii de familie nu mai primesc formulare de la CAS Bihor, cu care să se prezinte apoi la medicii ginecologi de la cele două spitale implicate: Judeţean şi Pelican.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii în teritoriu au confirmat sincopa, pe care o pun pe seama mutării programului de screening din gestiunea Casei Judeţene de Asigurări în cea a Direcţiei de Sănătate Publică Bihor. În anul 2012, casele de asigurări de sănătate din ţară au gestionat banii pentru acest program şi activitatea efectivă, iar în acest an direcţiile de sănătate publică au preluat aceste atribuţii.

Pe hârtie e ok

Dr. Daniela Rahotă, directorul DSP Bihor, a explicat că multarea de la CAS la DSP s-a şi produs, la DSP Bihor au şi sosit banii aferenţi pe anul în curs, 80.000 lei, dar pe hârtie.

Încă unitatea medicală care gestionează derularea screeningului de col uterin pe zona de nord-vest, Institutul Oncologic C. Chiricuţă, nu a trimis însă metodologia aferentă pe baza căreia să se reia screeningul. Mai mult, acest institut a transmis la DSP Bihor că din trimestrul al treilea, deci din luna iulie a.c. vor fi refăcute contractele cu furnizorii acestui program: cu unii furnizori actuali se va lucra mai departe, alţii poate vor dori să iasă din program, iar alţi noi furnizori ar putea să se implice şi ei în program.

Prin urmare, nu se ştie când va fi reluată activitatea de screening de col uterin.

 

Taguri:


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !