Thurzó Zoltán a lansat primul CD de muzică clasică

De Crina Dobocan
Thurzó Zoltán a lansat un dublu CD
Thurzó Zoltán a lansat un dublu CD - © Foto: Ovi D. Pop
Albumul lansat de artistul Thurzó Zoltán conţine lucrări la pian după teme celebre din opera compozitorului Franz Liszt.

Cunoscutul pianist orădean Thurzó Zoltán a lansat, zilele trecute, un dublu CD de muzică clasică, primul editat şi realizat de un artist local.

Albumul conţine ciclul de piese al compozitorului Franz Liszt, reunite sub denumirea „Harmonies Poétiques et Religieuses”, interpretate la pian de tânărul artist orădean.

Zeci de ore de muncă şi câteva week-end-uri sacrificate i-au luat artistului pentru a-şi duce la final un ambiţios obiectiv. Înregistrările au fost făcute la Universitatea Creştină Partium, din luna august până în luna decembrie 2017.

„În Oradea nu există sală studio. Am înregistrat în weekend, când nu era zgomot. Dacă este zgomot ori dacă scârţâie podeaua, toate acestea se aud în înregistrări. La ora 8:00 dimineaţa intram în sală, aranjam totul şi mă apucam de muncă. Mai ieşeam din sală la ora 22:00. Sunt un pianist de cursă lungă: înregistrez câteva ore şi pe urmă, după ce ajung acasă, ascult, montez”, a dezvăluit Thurzó Zoltán.

Pentru a ajunge la performanţa dorită, Thurzó şi-a cumpărat propriul studio, şi-a făcut singur programele şi concepţia albumului.
„Eu am cumpărat tot studioul de înregistrare, un studio întreg, programele le-am făcut eu, am învăţat eu concepţie, tehnoredactare… Tot”, a mai adăugat pianistul.

Noutăţi

Împreună cu albumul, artistul a adăugat şi date despre piesele de pe album (istoric, contextul în care au apărut, ce l-a inspirat pe autor, ori date complete despre ciclul de piese „Harmonies Poétiques et Religieuses”, al compozitorului maghiar).

Piesa de suflet de pe album este „Benediction de Dieu dans la solitude”, piesă care-l leagă de bunicul său, singurul muzicolog din Oradea, fondator şi director artistic al Filarmonicii de Stat Oradea, cel care i-a influenţat decisiv viaţa.

Thurzó Zoltán susţine că a ales repertoriul lui Franz Liszt pentru că este un artist care a adus multe noutăţi în domeniul său de interes şi pentru că a fost unul dintre cei mai mari pianişti ai tuturor timpurilor.

„Mi-am dorit ca albumul lansat să fie unul de mare valoare. Să cânţi şi să înregistrezi al doilea cel mai mare ciclu de piese pentru pian de Liszt este un standard ridicat. Aş fi putut să încep cu Beethoven, dar Beethoven cântă toată lumea. În schimb, ciclul «Armonii poetice şi religioase» nu-l cântă nimeni, pentru că este greu de cântat. Îmi doresc să particip la diverse concursuri din ţară şi în afara ei. L-am conceput în aşa fel încât muzicologii şi cei ce vor fi în jurii şi în comisiile concursurilor la care voi participa, atunci când vor auzi interpretarea, să spună că da, este de nivel internaţional”, speră artistul.

Acesta este bucuros că dincolo de aprecierile personale, prin acest dublu CD va ieşi în faţă Oradea, pentru că – spune el – primul album de muzică clasică a fost scos de un interpret orădean.
CD-ul va fi lansat la Budapesta în data de 9 noiembrie. Pe de altă parte, artistul pregăteşte pentru anul 2019 un turneu naţional şi internaţional de lansare. Artistul a planificat o lansare şi în Veneţia.

Albumul, editat în 2.000 de exemplare, poate fi comandat de pe site-ul artistului www.thurzozoltan.com/ro/. Preţul unui CD este de 65 de lei.

În curând, CD-ul va fi accesibil şi în magazinele de profil din oraşele mari ale ţării, dar şi în cele din Ungaria şi Slovacia.

Artistul mai are în lucru un nou album, Heart and Soul (vol. I), cu piese celebre compuse pentru pian, cunoscute nu doar de melomani, ci şi de iubitorii ocazionali ai muzicii clasice. Acesta urmează să fie lansat peste trei săptămâni.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !