Tigrul platanului invadeaza platanii din Oradea

Tigrul platanului invadeaza platanii din Oradea
În prezent la noi nu există substanţe omologate pentru combaterea acestui dăunător.

În urma controalelor efectuate de către inspectorii Poliţiei Fitosanitare din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Bihor în parcurile şi spaţiile verzi din municipiul Oradea, în vederea monitorizării anumitor organisme de dăunare, a fost depistat şi identificat la platan în parcul Universităţii Oradea dăunătorul Corythucha ciliata (tigrul platanului).

Dăunătorul a fost semnalat pe platoul din parcul Universităţii Oradea şi identificat în laboratorul de protecţia plantelor din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Bihor şi confirmat de către Laboratorul Central Fitosanitar Bucureşti.

„Adulţii şi nimfele trăiesc pe partea inferioară a frunzelor hrănindu-se cu seva celulară a acestora. Pe partea superioară a frunzelor producând o decolorare pronunţată. Frunzele puternic infestate au o fotosinteză redusă, se decolorează şi se ofilesc”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor.

Distrugeri

Pe lângă afecţiunile fiziologice cauzate arborelui, dejecţiile acestui dăunător produc degradarea spaţiilor verzi precum şi a obiectelor amplasate sub coroana acestuia iar în contact cu pielea umană cauzează iritaţii. În verile secetoase prezenţa acestui dăunător este în număr foarte mare.

Tigrul platanului nu a produs pagube însemnate în România, acesta nu a fost menţionat nici în cărţile de specialitate ca fiind prezent pe teritoriul ţării noastre, el figurând doar în lucrarea „Analele Banatului” (Ştiinţele Naturii Vol.II, depistat de Bella Kiss în anul 1990 la Timişoara). Din această cauză în România nu există substanţe chimice de sinteză omologate pentru combaterea lui.

„Pe această cale se doreşte ca producătorii şi distribuitorii de produse pentru protecţia plantelor să facă demersuri pentru omologarea de substanţe chimice recomandate pentru combaterea dăunătorului Corythucha ciliata”, a punctat şeful DA Bihor.

Drept urmare până la apariţia substanţelor omologate se recomandă luarea măsurilor de igienizare a spaţiilor verzi din zona platanilor, adunarea şi arderea frunzelor infestate, în vederea reducerii rezervei biologice pentru anul viitor.

S.Al.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !