Tinerii nu au nevoie de şomaj, ci de meserie

Tinerii nu au nevoie de şomaj, ci de meserie
© Florica Cherecheș
Deputatul Florica Cherecheş susţine că învăţământul profesional ar trebui să fie încurajat. Altfel, se pierd generaţii de elevi.

„Pentru că învăţământul a fost condus de PSD, aparat pesedist în minister, nu s-a făcut mare lucru pentru dezvoltarea învăţământului profesional. Nu reuşim să facem un echilibru între cererea de pe piaţa muncii şi oferta educaţională. Încă se continuă dorinţa părinţilor de a-şi vedea copiii absolvenţi de facultate. Sunt tineri cu două facultăţi, cu master, dar care nu au lucrat în viaţa lor. Dacă acordăm şomaj unor persoane fără să fi lucrat deloc, astfel încurajăm lenea şi dependenţa, după ce nu şi-au luat nici Bac-ul. După cum ştim, procentul celor care nu îşi iau Bac-ul pentru că nu şi l-au luat într-un an este foarte mic. Sunt mai puţini copii şi din cei care sunt, jumătate nu ştim pe unde sunt. Sunt generaţii pierdute de elevi”.

Cuvintele îi aparţin Floricăi Cherecheş, fost viceprimar, acum deputat PNL. Ca şi primarul Bolojan, Cherecheş este un mare susţinător al dezvoltării învăţâmântului profesional, astfel încât să avem cât mai mulţi cetăţeni calificaţi, în stare să practice o meserie.

„Nu de şomaj au nevoie aceşti tineri, ci de cursuri de calificare, ca să se poată întreţină. Să nu rămână pe spatele părinţilor. Sigur, ulterior calificării, îşi pot continua studiile cum vor. Avem nevoie de muncitori calificaţi. Salariile vor creşte pe măsură ce va exista concurenţă şi pe măsură ce ei se vor califica şi vor dobândi o calificare superioară. Din cauza lipsei promovării învăţământului profesional, merg la aceste şcoli tineri care nu vor nici să înveţe, nici să muncească”, este părerea unei femei care a reuşit în viaţă.

Legea adopţiei

În privinţa planurilor pentru 2016, Cherecheş speră că într-un final va putea fi modificată legea adopţiei, pentru încurajarea adopţiilor, inclusiv a celor internaţionale.

„Se pare că sunt semne bune. Se pare că vom putea modifica legea adopţiei. Am depus amendamente pe iniţiativa lor care, practic, este a mea, fiind preluată de Guvern şi sper din toată inima să avem succes. Am început să mobilizăm organizaţii, personalităţi. Azi, copiii instituţionalizaţi sunt mutaţi dintr-un plasament în altul, de la o familie la alta şi suferă foarte mult. De multe ori ne purtăm cu ei ca şi cu nişte saci de cartofi”, reclamă Florica Cherecheş situaţia existentă.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor