Tokes se judecă pentru a-şi păstra Steaua României

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
12Comentarii
Tokes se judecă pentru a-şi păstra Steaua României
Fostul episcop crede că retragerea decoraţiei este rodul unei politici antimaghiare a actualei Puteri.

Tokes Laszlo a incrimat, marti, motivarea scrisă primită de la Consiliul de Onoare al Ordinului Steaua României, ce a propus, luna trecută, ca preşedintele României să îi retragă europarlamentarului distinţia Steaua României, în grad de cavaler. De altfel, Tokes anunţă că acţionează Consiliul în contencios administrativ, la Curtea de Apel Bucureşti.

Fantoma Securităţii

Pentru Tokes, textul motivaţiei este unul „care, după 24-25 de ani, continuă maghiarofobia de altă dată, care a însoţit regimul naţional-comunismul românesc. Am avut senzaţia că sunt la un interogatoriu la Securitate, în faţa unui ofiţer. Am citit aproape douăzeci de pagini, ce conţin aceleaşi expresii care au caracterizat gândirea şi vocabularul vremurilor ceauşiste”, reacţionează Tokes, deranjat că cei din Ordinul Steaua României consideră că discursurile, opiniile sale şi îndemnurile adresate în public de către Tokes Laszlo, „nu reprezintă expresia dreptului la opinie, ci expresia unei campanii revizioniste de factură fascisto-hortistă”.

Tokes consideră că retragerea Ordinului care i s-a acordat de către Traian Băsescu în 2009 reprezintă una din acţiunile dirijate împotriva sa, dar şi „împotriva ungurilor, în general”, din partea aceluiaşi tip de forţe pe care l-ar fi combătut şi cu peste douăzeci de ani în urmă. „De aceea, se pune întrebarea evidentă: oare a fost desfiinţată Securitatea?”, întreabă Tokes, care susţine că, de fapt, premierul Ponta, a declanşat, politic, procedura, în timp ce Corina Creţu, colega sa din Parlamentul European, doar a solicitat oficial acest lucru, în calitatea sa de membră a Ordinului. „Cazul este unul reprezentativ pentru politica anti-maghiară românească”, pe care Tokes o vede azi ca o continuatoare a politicii maghiarofobe pe care ar fi avut-o regimul „naţional-comunist”, dinainte de 1989.

Tokes îşi va căuta dreptatea în justiţie, susţinând că, la Universitatea de vară de la Băile Tuşnad, nu a cerut premierului maghiar Orban decât ca Ungaria să protejeze comunitatea maghiară din Ardeal, aşa cum Statul Român o face, de pildă, cu românii din Valea Timocului (Serbia), exemplifică europarlamentarul. Întrebat de JB de ce asimilează retragerea decoraţiei pe care a primit-o în nume personal cu un atac la adresa maghiarimii, Tokes a răspuns astfel: „maghiarimea susţine aproape în întregime ideea autonomiei. Prin respingerea autonomiei şi prin victimizarea mea, în mod indirect sunt victimizaţi şi cei 120.000 de maghiari care au demonstrat pentru autonomia celor Trei Scaune”, susţine fostul episcop.

„Revizionist” şi „instigator”

În motivarea deciziei, Consiliul de Onoare a Ordinului Naţional Steaua României face referire atât la declaraţia lui Tokes din iulie 2013, de la Tuşnad, care a declanşat procedura cât şi la declaraţiile acestuia din ultimii ani: „(Tokes – n.r.) a solicitat expres şefului guvernului ungar să acţioneze în aşa fel încât Ungaria să ofere protecţie Transilvaniei”. „Provocatoare, contrară spiritului cooperării româno-ungare şi valorilor pe care se întemeiază construcţia Uniunii Europene”. Astfel este caracterizată acea declaraţie a lui Tokes de către Consiliul de Onoare. Declaraţiile lui Tokes sunt considerate total contrare spiritului acestui Ordin care i-a fost conferit, la fel cum se face referire şi la „mai multe afirmaţii şi aprecieri ofensatoare făcute de domnul Tokes Laszlo la adresa Consiliului”. O miză aruncată de Tokes în joc a fost solicitarea de a fi reprezentat de un avocat pentru a fi apărat în faţa acestui for, acceptată, în cele din urmă, doar cu titlu parţial, ceea ce l-a nemulţumit pe Tokes, care a şi părăsit sala, înainte să fie luată o decizie. Lui Tokes i se reţin „atitudinile revizioniste şi instigările la ură interetnică”. La fel, „încercarea repetată de a confisca meritele Timişoarei şi a timişorenilor reprezintă un abuz moral care îl dezonorează şi îl fac nedemn de a purta însemnele acestui Ordin Naţional”, se arată în motivare. Lui Tokes i se mai impută un „demers programatic, planificat şi de lungă durată în direcţia denigrării statului român”, fiind acuzat de „terorism ideologic”. În motivare sunt citate mai multe declaraţii ale lui Tokes, menite să arate că acesta nu este demn de Steaua României, cu atât mai mult cu cât, se arată în documentul Consiliului, Tokes ar îndemna la nerespectarea Tratatului de la Trianon şi a altor tratate internaţionale, inclusiv bilaterale, între România şi Ungaria.

 12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor