Tradiţii româneşti prezentate la Bibliotecă

De Crina Dobocan
1Comentariu
Expoziţia, înaintea sărbătorilor pascale
Expoziţia, înaintea sărbătorilor pascale
În expoziţie au fost prezentate ţesături şi obiecte tradiţionale româneşti.


A IX-a ediţie a expoziţiei „Sărbătorile pascale în tradiţia populară”, organizată de Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, a adus la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” din Oradea o serie de obiecte vechi româneşti.

Participantele la expoziţie au prezentat ţesături şi obiecte tradiţionale româneşti specifice sărbătorile de Paşti. Printre exponatele aduse de membrele AFOREO, la expoziţie şi-au prezentat colecţiile Romina Nemeş, Chvatal Margit, dar şi Maria Silaghi din Şimian. Ea a venit la expoziţie cu o colecţie foarte frumoasă de broderii, Ana Maria Iovan din Ursad (Şoimi), cu ţesături vechi, dar într-o stare foarte bună, Viorica Ştiube de la Dobreşti a prezentat ţesături şi costume populare, iar fiica ei Andreea Ştiube, tot din Dobreşti, a expus zgarde şi accesorii pentru costumele populare.
Remarcabilă a fost prezenţa Dorinei Hanza din Drăgoteni, care a venit cu ouă încondeiate.

De altfel, paralel cu expoziţia, au fost deschise şi două ateliere de încondeiat ouă în diverse tehnici la care au luat parte elevi de la Liceul Teoretic „Friedrich Schiller, însoţiţi de prof. Iosif Sandor, de la Şcoala Gimnazială Nojorid, însoţiţi de prof. Dorina Gabor. Tehnicile încondeierii ouălor le-au fost transmise de Dorina Hanza şi Margit Chvatal.

Tradiţii ameninţate

Membrele AFOREO: Emilia Moţ, Maria Bala, Maria Ciuciu, Livia Nuţaş, Veronica Cocaina, Rodica Pop, Dorina Cionca au vrut să dea un plus de valoare expoziţiei şi au prezentat colecţii din zona Aleşdului, Satu Mare, Bistriţa Năsăud, Cluj, Bălnaca, Oltenia.

„Organizăm anual expoziţia pentru că, din păcate, satele noastre sunt ameninţate tot mai mult de dispariţia acestor tradiţii ale noastre. Noi nădăjduim că atâta timp cât sunt oameni încă în satele noastre, mai este o speranţă că nu vor muri aceste tradiţii. Noi considerăm că este de datoria noastră să le aducem în faţa orădenilor, dar mai ales al celor care nu mai au pe nimeni la ţară şi pentru copii”, a spus Viorica Cherteş, preşedintele Asociaţiei Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor