Transferuri politice printre primari in Bihor

De Veronica Bursaşiu
Poate cea mai surprinzătoare schimbare de culoar este cea a primarului de Valea lui Mihai Kovacs Zoltan.

Care după ce a fost parlamentar şi a avut două mandate ca primar UDMR a decis să devină independent. „Vreau să demonstrez că nu sunt un nemernic.Din păcate, UDMR a devenit un partid şi nu o organizaţie democratică în care m-am înscris. Mi-am sacrificat tinereţile în numele unui ideal şi nu cred că Bucureştiul sau Oradea trebuie să spună cine să fie primar la Valea lui Mihai.Dacă vălenii vor spune că îl vrem foarte bine, dacă nu , servus, trag pe dreapta1”, a spus Zoltan Kovacs.

Conform lui Zoltan Kovacs atribuţiile sale, după suspendare, vor fi preluate de către viceprimar. Şi primarul de Buduslău, Gaspar Gyula, aflat la primul mandat, a decis să devină independent după ce a reprezentat UDMR. „Am pierdut prealegerile, alegerile interne din UDMR într-o manieră pe care nu pot să o accept. Am pierdut cu 24 de voturi fiindcă 200 de ţigani care au votat contra mea, deşi vroiau să voteze cu mine, au primit pachete consistente. Eu nu pot să accept aşa ceva , încă nu am primit înştiinţarea că am fost suspendat, dar mă aştept să o primesc”, spune Gaspar Gyula.

Cel mai vechi primar

Ioan Balint deţine recordul celui mai lung mandat de primar din Bihor. Şi probabil şi din România. Ioan Balint este primar la Uileacu de Beiuş din 1984. Adică de 28 de ani. Acum aşteaptă să fie suspendat. După ce a plecat din barca PDL în cea a liberalilor. Ioan Balint a fost, de-a lungul mandatului său, independent, dar şi membru PSD. Ioan Balint avea 35 de ani când a ajuns primar, după ce o perioadă a lucrat ca maistru electrician. Domnia sa are o filosofie cel puţin interesantă despre ceea ce a însemnat un primar comunist şi unul post comunist. Consideră că experienţa din comunism, la cârma comunei, i-a servit pentru a câştiga mandatele de după ’89. „Înainte de 1989 primarii erau selectaţi riguros, după ce făceau o şcoală unde învăţau cum să vorbească, psihologia conducerii, o conduită. Acum, poţi fi borfaş sau interlop, dacă ai voturi, ajungi primar”, declara primarul pentru un ziar central. Nu a votat cu Mircea Geoană, dar acum e candidatul Partidului Social Democrat.

Aflat la primul mandat, primarul de Finiş, Ioan Florian Man spune că nu este suspendat deoarece a fost exclus din PNG. „În 2009, nu am dus voturi pentru Mircea Geoană. Am votat pentru preşedintele Traian Băsescu. Atunci, Gigi Becali m-a exclus din partid. Acum am decis să candidez pentru PSD”, a declarat primarul Florian Man. Dumitru Bârnău a candidat la Primăria Cefa din partea PSD. A fost susţinut atunci chiar de actualul deputat Ioan Sorin Roman. Relaţiile dintre cei doi au degenrat în timp, astfel că Dumitru Bârnău a ales să candideze pentru un nou mnadat din partea PDL. Motiv pentru care a fost suspendat. Acum, deputatul Ioan Sorin roman, într-un comunicat de presă, îl acuză că a împiedicat alegerea unui primar interimar la Cefa şi în acest fel pune în pericol salariile angajaţilor instituţiei. Viceprimarul Mihai Hotea, candidat al PSD la Primăria Cefa, spune însă că „domnul Bârnău nu a împiedicat nimic”. Viceprimarul Mihai Hotea a preluat atribuţiile primarului. Acuzat că ar ţine cu dinţii de scaunul de primar, la rândul său Dumitru Bârnău a ţinut să precizeze că este singura declaraşie care o face pentru un ziar: „Nu ţin cu dinţii de scaun. Fie şi fiindcă atunci când am venit în Primărie nu mi s-a predat nimic. Alţii au ţinut cu dinţii : cei care au mai stat un an în primărie după ce nu au fost primari şi nu au au plecat până au fost evacuaţi”.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !