Trei lucrări de excepție având ca autori doi compozitori celebri la Filarmonică

De Alexandru Guiaș
Trei lucrări de excepție având ca autori doi compozitori celebri la Filarmonică
Filarmonica de Stat din Oradea îi invită pe melomanii orădeni în Sala „Enescu-Bartók” la un concert de excepție.

Joi, de la ora 19:00, Filarmonica din Oradea le-a pregătit iubitorilor de muzică simfonică un program deosebit cu trei lucrări ale compozitorilor L. v. Beethoven (Fidelio – uvertura și Simfonia a IV-a în Si bemol major op. 60) și E. Elgar (Concert pentru violoncel și orchestră op. 85).

Prima lucrare, uvertura Fidelio de Ludwig van Beethoven, este singura operă a compozitorului inspirată de o melodramă (Bouilly) din perioada revoluției franceze. Pentru această operă Beethoven a scris patru uverturi, trei Uverturi Leonora şi ultima, Fidelio, care precede în mod obişnuit reprezentarea dramei.

Seara va continua cu Concertul pentru violoncel și orchestră op. 85 de Edward Elgar, unul dintre cei mai cunoscuți compozitori englezi din istoria muzicii moderne. Conform criticilor, muzica lui Elgar îmbină spiritul lirismului romantic cu eleganţa şi nobleţea tipic britanice. Lucrarea este dedicată criticului de artă Sir Sidney Colvin şi soţiei acestuia, Frances, prieteni ai muzicianului. Concertul a fost scris în vara anului 1919 şi a fost cântat în premieră de Felix Salmond în același an, la 26 octombrie, în sala Queen’s Hall din Londra.

Concertul se va încheia cu Simfonia a IV-a în Si bemol major a lui Ludwig van Beethoven, o compoziție caracterizată printr-o inventivitate şi prospeţime aparte.

Invitați

Dirijorul concertului va fi maestrul Dobszay Peter (Ungaria). Născut în 1990, este unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni din generaţia lui. A fost admis în Programul de îngrijire a talentelor al Academiei de Muzică din Budapesta. În 2014 se perfecţionează la cursurile de măiestrie susţinute de reputatul dirijor Eötvös Péter. În prezent este dirijor permanent la Orchestra Simfonică din Szolnok. A dirijat la Palatul Artelor și la Academia de Muzică din Budapesta, precum și la Centrul Kodály din Pécs.

Tânărul dirijor este un invitat constant al Orchestrei Filarmonicii „Pannon” și Orchestrei Simfonice din Szeged. A susținut numeroase concerte cu Orchestra Simfonică din Budapesta, Orchestra Simfonică MÁV și Savaria, precum și cu Orchestra de Cameră „Mendelssohn”. Dirijează frecvent concerte oratorice colaborând cu artiști maghiari de renume. În 2017, la Concursul Internațional de Dirijat „Maestro Solti” s-a calificat în finală, obținând premiul special al publicului.

Solistul invitat este orădeanul Petrus Bölöni Áron. Născut într-o familie de artişti, acesta a început studiul violoncelului la vârsta de 7 ani în cadrul Liceului de Artă din Oradea și și-a continuat studiile muzicale la Gimnaziul de Muzică „Szent István” și la Conservatorul „Bartók Béla” din Budapesta.

A absolvit Academia de Muzică din Budapesta și a participat la mai multe cursuri de măiestrie. Din 2015 este angajatul Operei Maghiare de Stat din Budapesta, în cadrul proiectului „Academia Operei”, iar din 2016 este violoncelistul Orchestrei Filarmonice din Győr.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !