Trei sferturi din amenzi, pentru munca la negru

De Dan Birta
Nadia Racz, Marius Rotar şi Nicolae Hoduţ
Nadia Racz, Marius Rotar şi Nicolae Hoduţ
1003 persoane au fost depistate de ITM Bihor în 2014 că munceau fără forme legale de angajare.


Cu toate că amenzile pentru munca la negru sunt destul de mari, culminând cu puşcăria pentru mai mult de cinci persoane angajate fără forme legale, încă mai sunt angajatori care se pretează la astfel de activităţi. Astfel, peste trei sferturi din valoarea amenzilor aplicate anul trecut de ITM Bihor au fost pentru munca la negru.

Potrivit datelor făcute publice miercuri, 4 februarie 2015, de conducerea instituţiei, din totalul de 6.856.200 lei amenzi aplicate în anul 2014, 5.280.000 lei au fost amenzi pentru muncă fără forme legale, ceea ce reprezintă 77,01 % din totalul amenzilor aplicate. „Profilul activităţii angajatorilor depistaţi că folosesc forţa de muncă fără forme legale de angajare este diversificat, fiind identificate în principal în domeniile: industria confecţiilor (textile, marochinărie, încălţăminte), alimentaţia publică (baruri, restaurante, patiserii, cofetării), panificaţie, prestări servicii – curăţenie, jocuri de noroc, transporturi rutiere”, a specificat Marius Rotar, inspectorul şef al ITM Bihor.

Controale

În anul 2014, inspectorii de muncă din cadrul ITM Bihor au controlat 4.135 angajatori. Din cei 117.281 salariaţi ai angajatorilor controlaţi, numărul tinerilor între 15 şi 18 ani a fost de 49. Din totalul de 1.003 persoane care lucrau fără forme legale de angajare, numărul tinerilor cu vârsta între 15 şi 18 ani a fost de 11 şi 1 cu vârsta sub 15 ani.

Din analiza datelor rezultă că, în anul 2014, 8,31% din totalul angajatorilor controlaţi reprezintă angajatorii care foloseau forţa de muncă fără a avea întocmite forme legale de angajare. De asemenea 0,87% din numărul total de salariaţi ai angajatorilor controlaţi reprezintă persoane care lucrau fără a avea încheiate contracte individuale de muncă.

„Identificarea angajatorilor care folosesc personal fără forme legale de angajare şi stabilirea măsurilor pentru diminuarea consecinţelor sociale şi economice ale acestui fenomen, au impus intensificarea activităţilor de control în domeniul relaţiilor de muncă. Controalele s-au efectuat inopinat, atât ziua cât şi noaptea, în zilele lucrătoare, dar şi în zilele de repaus săptămânal”, a precizat Marius Rotar.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !