Trofeul Carpati – subordonat televiziunii

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
2Comentarii
Trofeul Carpati – subordonat televiziunii
Organizatorii turneului şi-au bătut joc de spectatorii orădeni. Totul e pus în cârca „dictaturii” televiziunii. Trofeul Carpaţi a suscitat dintotdeauna interesul publicului orădean iubitor de handbal. Din 1995 încoace nu mai fusese organizat la Oradea Trofeul Carpaţi la handbal feminin. Din păcate, modul în care a fost organizat turneul a făcut ca mai toate partidele să se desfăşoare în semi-anonimat. Singura dispută care a umplut sala a fost finala România A – Ungaria.

Patru dintre cele şase meciuri ale turneului s-au desfăşurat în prima parte a zilei, de la 10 dimineaţa, respectiv 12, la amiază. În aceste condiţii, e de înţeles de ce orădenii nu au luat cu asalt Arena Antonio Alex. Aceste ore ciudate de desfăşurare ale meciurilor au fost stabilite de Federaţia Română de Handbal (FRH) la cerea Digisport, ne-a declarat Pavel Mercea – preşedintele Asociaţiei Judeţene de Handbal (AJH) Bihor – omul care a ţinut ca Trofeul Carpaţi să vină la Oradea. Însă dincolo de aceste ore neatrăgătoare pentru public, a frapat felul în care organizatorii s-au „jucat” cu ordinea în care s-au desfăşurat meciurile. Programul iniţial a fost schimbat în ultimul moment. Mai mult, s-a schimbat modificarea! Desigur, tot la cererea televiziunii, ne transmite Mercea. Semn că reprezentanţii FRH au fost „ghiocei” în faţa doleanţelor Digisport, ignorând astfel publicul orădean. Spectatorii care au ales să vină la sală doar la unul dintre cele două meciuri programate într-o zi, s-au trezit că au venit să vadă una, dar au văzut alta.

FRH nu a ştiut, nu a putut sau nu a vrut să ofere cu adevărat Trofeul Carpaţi publicului orădean.

Meciurile de sâmbătă şi de duminică ale Trofeului Carpaţi s-a jucat în prima parte a zilei. Digisport a transmis tot turneul. „A fost din cauza televiziunii. Programul a fost făcut la propunerea lor şi cei de la federaţie au fost de acord, n-au avut încotro”, ne-a declarat ieri Pavel Mercea, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Handbal (AJH) Bihor.

 Alba-neagra cu programul

Nu numai că turneul a fost unul cu un puternic iz matinal, scăzându-i astfel din atractivitate, dar nici programul meciurilor nu a mai fost respectat. Astfel s-a ajuns ca programul competiţiei să fie difuzat în mass-media în mai multe variante. După o serie de consultări cu Digisport, într-un final s-a dat publicităţii un program în care figura că sâmbătă, de la ora 10, urma să se joace România B – Ungaria, iar de la ora 12 România A – Ucraina. Până la urmă a fost taman pe dos, iar cei care au mers la sală pe ora 12, ca să vadă la treabă prima echipă a naţionalei noastre, au aflat că Oana Manea şi colegele ei jucaseră deja!

La fel s-a întâmplat şi duminică. Deşi se anticipa că partida dintre România A şi Ungaria va stabili câştigătoarea trofeului, organizatorii anunţaseră acest meci pentru ora 10 şi nu în închiderea turneului, de la ora 12, aşa cum fusese gândirea iniţială. În cele din urmă, însă, meciul s-a jucat tot de la amiază, de astă dată cu sala plină. De altfel, deloc întâmplător, singurul loc în care cei interesaţi de turneu au putut afla programul competiţional corect de la A la Z a fost site-ul digisport.ro. De asemenea, şi bihon.ro a anunţat sâmbătă schimbările de program operate la spartul târgului pentru ziua de duminică.

 „Dictatura” vs impostura

Pavel Mercea recunoaşte că „a fost penibil”. Şeful AJH Bihor se arată şi el dezamăgit de felul în care a arătat turneul. Mercea: „Am fost foarte supărat pentru schimbările de program, dar (cei de la federaţie – n.r.) au dat vina pe televiziune. Şi Gaţu era foarte supărat pentru modificările astea, însă am şi spus că de la Oradea vom mai transmite, numai aşa, dacă programul va fi respectat”.

Un bilet la turneu a costat 10 lei. Ieri, pentru a atrage publicul, s-a lăsat intrarea liberă. Acest gest al organizatorilor n-au putut şterge însă gustul amar al unei competiţii organizate la Oradea, dar care, s-a dovedit până la urmă, a fost prea puţin adresată orădenilor. Astfel s-a ajuns la o situaţie în care spectatorii au trecut în plan secund, doar pentru a satisface cerinţele unei televiziuni care şi-a dorit să transmită partidele la ore la care audienţa nu poate fi, oricum, una remarcabilă… Este invocată „dictatura” televiziunii, ca şi cum Digisport ar putea fi acuzată pentru faptul că îşi urmăreşte propriul interes. Şi mai degrabă se cuvine expusă lipsa de respect cu care publicul orădean a fost tratat de organizatorul turneului – Federaţia Română de Handbal, cu toate structurile sale.

Romania a castigat Trofeul Carpati2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor