Turnul Primariei Oradea e vizitabil din aprilie

Panorama din Turnul Primariei Oradea
Panorama din Turnul Primariei Oradea
De lunea viitoare, turnul Primariei Oradea va fi accesibil gratuit, până în vârf.  În timpul săptămânii vor fi necesare programările.

Luni s-a inaugurat oficial Turnul Primariei Oradea, reabilitat în vederea includerii sale într-un circuit turistic al Oradiei. În turn se intră pe de strada Tudor Vladimirescu, cei interesaţi putând să-l viziteze gratis, începând de luni, 4 aprilie. Conform spuselor şefului Serviciului Administrativ din Primărie, Mircea Oaie, în timpul săptămânii turnul va putea fi vizitat doar cu programare, pentru ca de vineri până duminică intrările să nu mai aibă nevoie de o programare prealabilă.

Turnul Primarie Oradea are o faţă cu totul nouă. Au fost montate scări noi, metalice, cu balustrade cu tot, s-a zugrăvit, în balcoanele pentru panoramă s-a montat pe jos o suprafaţă aderentă, specială, iar pervazul a fost dotat cu dale rezistente şi elegante, în acelaşi timp. Turnul beneficiază acum de un sistem nou de iluminare, cu senzori de mişcare. De asemenea, s-au pus uşi noi, însă în concordanţă cu stilul arhitectonic, la fel cum mecanismul orologiului din turn a primit o casă nouă, elegantă, din sticlă şi lemn. Există şi un sistem de monitorizare video.

Panoramă pe trei nivele in Turnul Primariei Oradea

Turnul Primariei Oradea are trei nivele de panoramă: la 33,85 de metri – cea mai încăpătoare, la 40,25 de metri – unde pot încăpea simultan zece persoane şi sus, pe acoperiş, la 45 de metri înălţime, unde pot fi primite simultan doar cinci persoane. Aici, lângă drapelul naţional va fi instalat în curând şi un telescop, pentru observarea în detaliu a panoramei oraşului. Şi aici există o cameră video, pentru orice eventualitate. De asemenea, în această perioadă Primăria Oradea testează un sistem pe bază de impulsuri electrice, pentru descurajarea porumbeilor ce vizitează frecvent turnul şi, implicit, pervazele edificiului.

Alt aspect interesant: la balconul de la 40 de metri există montate din vremuri imemoriale câteva ciocane uriaşe, cu un ecou considerabil, care bat de câte trei ori la fiecare sfert de oră. Iar sunetul e unul care să te bage în sperieţi.

Gratis două luni

Programul de vizitare de luni până duminică e curprins între orele 9:30 şi 19:30, cu ora 19 – ora de intrare a ultimului grup. Pentru vizitele din timpul săptămânii (luni – joi) se vor face programări la Serviciul Administrativ al Primăriei, între orele 7:30 – 15:30, prin telefon la 0259/437.000, la interior 147, respectiv 148 sau prin fax, la (0040) 259/408.822. Se poate şi prin email, înainte cu o zi, la primarie@oradea.ro.

Din iunie, tarifele pentru vizitarea turnului Primariei Oradea vor fi de 5 lei, respectiv 3 lei, pentru grupuri de minimum zece persoane.

Reamintim că lucrările au fost realizate de Chintoflor Construct, finalizarea lucrărilor fiind amânate din toamnă până acum.

CĂLIN CORPAŞ

Lucrările din Turnul Primariei Oradea aproape de finalizare0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !