„Twin Peaks” politic la Holod

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
Ioan Horga şi Liviu Dragnea, dându-şi mâna întru atragerea traseiştilor
Ioan Horga şi Liviu Dragnea, dându-şi mâna întru atragerea traseiştilor
Partidul primarului de Holod face un consilier local PSD dintr-o candidată luată direct de pe lista PDL de la alegerile locale din 2012.

Situaţie politică tragi-comică în comuna Holod. PNL Bihor reclamă Consiliul Local Holod că a validat în funcţie un nou consilier local PSD, luat tocmai de pe lista cu candidaţii PDL, fuzionaţi azi în PNL! Este vorba despre Liliana Hoduţ, cea care candidase în 2012 pe lista PDL şi niciodată din partea PSD, însă propulsată acum consilier local PSD în locul altui transfug politic dinspre PDL spre PSD! Este vorba despre veterinarul Iulian Cârlea, cel care trecea în toamnă la PSD-ul primarului Ioan Horga, profitând de Ordonanţa 55/2014, cea a traseiştilor lui Dragnea, abrogată între timp. Între timp, plecat din ţară, Cârlea a ieşit din CL Holod. Prin două adrese semnate de co-preşedintele PNL Bihor, senatorul Gavrilă Ghilea, liberalii cer acum Consiliului Local al comunei Holod să-şi revoce Hotărârea emisă în 12 mai 2015, prin care Hoduţ a fost validată consilier. „În caz că nu vă veţi revoca hotărârea respectivă ne vedem nevoiţi să facem plângere penală pentru abuz în serviciu pe numele secretarului consiliului local şi a comisiei de validare”, scriu liberalii în adresa adresată secretarului comunei, Adriana Claudia Bochiş. De asemenea, PNL Bihor cere Prefecturii Bihor să nu emită avizul de legalitate pentru Hotărârea CL Holod, considerându-se că aceasta s-a luat cu încălcarea legii. „Hoduţ Liliana a fost deja prezentă la o şedinţă de Consiliu, a votat şi a semnat procesul-verbal, deşi în lege scrie că trebuie avizul partidului pe lista căruia a candidat. Adică avizul actualului PNL, pe care nu îl are. Acolo, la Holod, sunt scene desprinse din serialul «Twin Peaks». Parcă avem o «zonă crepusculară»”, ne transmite vicepreşedintele PNL Bihor, Ionel Avrigeanu, contrariat că primarul PSD de Holod „pescuieşte” candidaţi PDL şi-i face direct consilieri locali ai PSD, neţinând seama de lege.

Traseişti şi proces pe rol

Înre PNL şi Consiliul Local Holod mai există un proces, pe rolul Tribunalului Bihor. Anul trecut, PDL excludea din rândurile sale doi consilieri locali proprii, pe Iulian Cârlea – un medic veterinar plecat la muncă în Anglia – şi pe Ovidiu Iova, găsit vinovat de inactivitate în campaniile electorale. Democrat-liberalii lui Ghilea propuneau în loc alţi doi consilieri în locul celor excluşi, însă consilierii locali PSD au ieşit din sală la momentul validării celor doi, astfel încât s-a sabotat cvorumul de şedinţă. Ulterior, însă, o dată cu „Ordonanţa traseiştilor”, cei doi excluşi de PDL au trecut la PSD, fiind făcuţi consilieri locali PSD.

Ghilea Gavrila

Se bazează pe Prefectură

Contactat de JB, primarul Ioan Horga a părut să nu stăpânească situaţia juridică creată. Horga speră că Prefectura va rezolva. „Este o ambiguitate legislativă, legată de Ordonanţa 55/2014, pentru că doamna Hoduţ a trecut la noi în timpul ordonanţei. E problema Consiliului Local. Prefectura să valideze sau să invalideze. Dacă o validează bine, dacă nu, nu”, spune Horga, făcând abstracţie că în timpul validităţii Ordonanţei traseiştilor, din toamna anului trecut, Liliana Hoduţ nu era consilier local. Deci Ordonanţa nu i se poate aplica. Mai mult, între timp O. 55 a şi fost abrogată. În schimb, Horga îi atacă pe liberali, mai cu seamă pe senatorul Ghilea, dând de înţeles că l-a ajutat pe acesta să ajungă parlamentar, în 2012, prin voturile strânse în comuna Holod. „Domnul co-preşedinte PNL a ajuns senator şi cu voturile comunei Holod. Să vă uitaţi, dânsul a avut media de 15% pe colegiu, în timp ce aici, în Holod, a avut 30%. Comuna Holod are doi senatori de colegiu, Boeriu şi Ghilea, care nu au făcut nimic pentru noi”, e mesajul lui Horga. În Consiliul Local Holod, azi sunt 10 consilieri PSD şi 3 ai PNL. În urma alegerilor din 2012, configuraţia politică a CL Holod arăta astfel: 6 PDL, 5 PSD, 1 PNL şi 1 PRM. Între timp, partidul primarului Horga a „transferat” 4 consilieri PNL-PDL şi pe cel al PRM.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !