UDMR dă „pas” ringului metropolitan

De Cristina Ghilea
3Comentarii
UDMR dă „pas” ringului metropolitan
Proiectul executivului local pentru realizarea unei centuri metropolitane deschisă, însă, în Nord, a trecut de plenul Consiliului local, sâmbătă, în ședința extraordinară, în ciuda opoziției minorității maghiare.

După cum a anunțat în cursul săptămânii trecute, primarul Ilie Bolojan va depune, în numele Zonei Metropolitante Oradea (ZMO), o cerere de finanțare la Agenția Regională de Dezvoltare Nord-Vest (ADR NV), pentru realizarea unui ring metropolitan la pachet cu dezvoltarea de zone industriale, dotarea unui învățământ de specialitate pentru acestea și înzestrarea OTL cu mijloace de transport în comun care să le deservească. Costul acestora ar trebui să se intre în 75 de milioane de euro, pragul maxim pentru așa-numitele proiecte strategice pe care ADR le colectează acum. Varianta cea mai lungă a inelului ocolitor urmează traseul Oşorhei, ocoleşte Alparea, ocoleşte Sânmartinul dincolo de Băile Felix, o ia către Hidişel, ocoleşte Nojoridul o ia pe pe lângă Sântandrei, traversează Crişul peste un pod din zona Sântion, ocoleşte Episcopia Bihor şi iese la drumul naţional înainte de Biharia. Evident, investiția omite Nordul Oradiei. Primarul justifică această omisiune prin faptul că un atare drum nu se justifică din punctual de vedere al creșterii economice, fiind și scump, din cauza reliefului deluros. Ce nu spune primarul dar e evident pentru un bihorean, este componenta etnică predominant maghară a comunităților din Nordul Oradiei, vad electoral pentru UDMR.

„Acest proiect a fost discutat cu Consiliul Județean? Este el inclus în strategia de dezoltare a orașului sau a județului?”a cerut Ritli Csongor Ladislau să afle. „L-am prezentat Consiliului Județean, și acesta se va pronunța săptămâna viitoare. Din punctul meu de vedere, bine era să se pronunțe până acum, ca să mergem (la ADR NV n.r.) cu toate avizele gata”, i-a răspuns edilul șef, Ilie Bolojan. Acesta a insistat că proiectul are avizul primarilor localităților implicate, că afectează un număr mare de bihoreni – 250.000 și că e puțin probabil ca o altă investiție să aibă acest impact în Bihor. „Nu avem nevoie de avizul Consiliului Județean!”, a mai declarat primarul, lansând și o înțepătură la adresa colegilor de la județ: dacă alte entități administrative nu își fac treaba așa cum trebuie, noi nu trebuie să așteptăm să vedem ce se va întâmpla.

La rândul său, deloc surpinzător, edilul a fost tratat cu un refuz de reprezentantul UDMR. „Dacă Consiliul local și Consiliul Județean nu își armonizează strategiile, nu văd cum anume s-ar putea să implementăm acest proiect”, a spus Ritli, precizând că nu va vota proiectul de hotărâre.

Proiectul a primit, însă, un sprijin masiv: 20 de voturi „pentru” i-au asigurat promovarea. În cursul zilei de azi, ADR NV va fi informată despre intenția ZMO de a cere finanțarea.

Lupta pentru bani, însă, abia începe. În consiliul ADR NV, for care decide, într-un final, acordarea finanțării, Bihorul este reprezentat de Ilie Bolojan, Popa Cornel – președintele CJ care vede alte priorități spre care să dirijeze banii, Bujor Chirilă, primarul de la Țețchea, în relații cordiale cu Ilie Bolojan și udemeristul Nyakó József, de la Valea lui Mihai.

Centură metropolitană pe bani europeni3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor