UDMR joacă la două capete, pentru şefia Judeţului

UDMR joacă la două capete, pentru şefia Judeţului
Bolojan-Mălan şi Mang depind de binomul verde Pasztor&Kiss. O dată trecute alegerile, Kiss revine în prim-planul UDMR Bihor!

Oferta pusă de PNL pe masa UDMR dă migrene PSD şi potenţează la maxim poziţia strategică a UDMR în viaţa politică din Bihor. Chit că în Oradea, udemeriştii au obţinut doar 10.435 de voturi. Paztor Sandor şi Kiss Alexandru sunt cei doi negociatori ai UDMR în relaţia cu PNL-ul lui Bolojan şi Mălan, respectiv cu PSD-ul lui Mang. Semn că după ce a stat „la cutie” în perioada de propagandă electorală, udemeristului Kiss i-a revenit vocea, la masa negocierilor.

Vineri are loc constituirea Consiliului Judeţean. Pe cale de consecinţă, tot vineri urmează să aibă loc şi votul pentru alegerea preşedintelui şi a celor doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean. Dintr-un total de 35 de mandate, PNL are 17 mandate şi, implicit, 17 voturi, PSD 9, UDMR 7 şi ALDE 2. Aşadar, sunt posibile următoarele variante de majorităţi: PNL – UDMR 24 de voturi, PSD – UDMR – ALDE 18 voturi, PNL – ALDE 19 voturi şi, extrem de puţin probabil, PNL – PSD 26 de voturi.

Joia trecută, primarul Ilie Bolojan lansa către UDMR oferta unei alianţe la Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Oradea. Fără, însă, să precizeze ce le oferă maghiarilor: post de viceprimar la Oradea, unul sau doi vicepreşedinţi la CJ Bihor sau, de ce nu?, chiar postul de președinte al Consiliului Județean! Un fapt sigur este, însă, acela că PSD ar fi dispus să cedeze UDMR funcţia de preşedinte al CJ Bihor, dacă PSD şi ALDE ar obţine cei doi vicepreşedinţi. Cert este că azi, PNL și PSD Bihor au intrat într-o cursă dură pentru atragerea UDMR într-o alianţă şi, implicit, trimiterea adversarilor în Opoziţie.

Negocieri şi fragilităţi

„Suntem încă în negocieri cu UDMR. Consider că cei din UDMR nu au nicio motivaţie logică şi politică să facă o alianţă cu PNL. Cele mai mari avantaje pentru comunitatea maghiară pot surveni într-o alianţă echilibrată cu PSD. Orice altă variantă pentru UDMR nu ar aduce niciun echilibru”, e poziţia exprimată luni de şeful PSD Bihor, Ioan Mang. Pesedistul pare suprins că maghiarii îşi prelungesc negocierile cu PNL.

Deşi Ilie Bolojan invoca recent necesitatea şi logica unei alianţe PNL-UDMR la Judeţ care să dea două treimi, pesedistul Mang nu crede că o majoritate PSD – UDMR – ALDE la un singur vot faţă la PNL (18 – 17) constituie o problemă reală. „Nu cred că cei din PNL vor vota contra, pentru a se opune dezvoltării judeţului”, afirmă Mang, subliniind că marea mjoritatate a proiectelor Consiliului Judeţean se vor cere votate de toţi consilierii judeţeni, indiferent de culoarea lor politică.

Ilie Bolojan

Între timp, omul-cheie din UDMR, Pasztor Sandor – candidatul UDMR nr. 1 la CJ Bihor – este în expectativă. Deşi anterior declarase pentru JB că întâlnirea UDMR de la Cluj, de vinerea trecută, ar fi fost una decisivă, Pasztor nici nu a mai participat la acea întâlnire, în cele din urmă! În schimb, preşedintele UDMR Bihor, Kiss Alexandru a fost la întâlnirea de la Cluj, cu Kelemen Hunor. Ieri, Pasztor ne declara că zilele viitoare UDMR va lua o decizie, dacă merge în alianţă cu PSD sau cu PNL.

Însă acelaşi Pasztor se arată interesat de ce se întâmplă cu politica de alianţe a UDMR în alte judeţe. Şi a dat exemplul judeţelor Satu Mare, Sălaj, Mureş şi Cluj. Potrivit lui, va conta dacă colegii udemerişti din celelalte judeţe ardelene vor înclina către alianţe cu PSD sau cu PNL. Întrebat despre fragilitatea la vot a unui triumvirat PSD – UDMR – ALDE la un singur vot diferenţă, Pasztor nu a părut impresionat de această marjă minoră la vot, ca principiu. Însă şi-a amânat decizia de a alege dintre PNL şi PSD – ALDE, chiar dacă Kelemen Hunor ar fi recomandat, deja, spre o alianţă UDMR – PSD.

Mang – ţeapă cu UDMR?

O nouă rundă a negocierilor PNL – UDMR, probabil hotărâtoare, ar urma să aibă loc miercurea aceasta. Iar echipa Pasztor – Kiss va trebui să decidă dacă merg pe mâna puternicului Bolojan, ce are deja două treimi în Consiliul Local Oradea sau dacă preferă să se alieze cu PSD. Aceasta în condiţiile în care Mang este liderul politic local care, în 2012, când exista USL, a fost cel care a impus aliaţilor PNL de la acea vreme cooptarea UDMR la guvernarea judeţeană de la nivelul CJ Bihor.

Ioan Mang

Aşa s-a făcut că Alexandru Kiss a rămas vicepreşedinte la CJ Bihor, cu Cornel Popa preşedinte şi Ioan Mang celălalt vicepreşedinte. Ulterior, în 2015, UDMR -ul lui Kiss a înlocuit PSD în Executivul Primăriei Oradea şi a decis, împreună cu PNL, schimbarea lui Mang din funcţia de „vice” la CJ Bihor cu liberalul Ionel Avrigeanu (ex-PDL). Dacă Kiss îi va prefera pe Bolojan şi Mălan, ar fi a doua oară când PSD Bihor este trimis în Opoziţie de către UDMR, în decurs de doi ani! Prezenţa sa în negocierile cu PNL reclamă faptul că Kiss este, încă, foarte puternic în UDMR-ul local post-electoral, chit că în campania electorală liderul UDMR Bihor a fost inexistent, trecând în umbră.

Kiss: „Decizia lui Pasztor”

Şi totuşi, Kiss susţine că decizia UDMR de a se alia cu PSD sau cu PNL stă la mâna lui Pasztor. „Dl Pasztor este singurul care poate să negocieze. Totul depinde de el şi de consilierii judeţeni. Eu pot doar să dau sfaturi în negocieri. Este absolut normal ca UDMR să încerce să obţină cel mai mult dintr-o asemenea situaţie, fără a face lucruri nefireşti. Poate că acum lumea este mai sensibilă, dar totdeauna aşa a fost. Cum să fie altfel? Avem discuţii cu PNL şi încercăm să obţinem maximum din ce putem. Care este acel maximum, nu ştiu. Şi de ei depinde, şi de noi. Discuţiile nu s-au încheiat, se vor fianliza în mod sigur până vineri”, afirmă Kiss.

Provocat de JB, acesta a refuzat să spună către cine înclină acum UDMR: către PSD sau către PNL. În schimb, a precizat că UDMR nu depinde de nimeni. „UDMR niciodată nu a fost remorca unui partid şi sper să nu fie niciodată. UDMR a fost întotdeauna un partener egal sau egal până la limita procentului electoral. La negocieri pornim cu şanse egale. PSD şi PNL au şanse egale. Noi dorim şi logic este să dorim să obţinem cel mai mult posibil dintr-o alianţă cu cineva. Este normal să discutăm cu ambele părţi. Am perfectă încredere în dl Pasztor că va lua cea mai bună decizie”, ne-a declarat Kiss, ieri.26Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor