UDMR reclamă: investiţie cu amortizare întârziată

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
3Comentarii
UDMR reclamă: investiţie cu amortizare întârziată
Pe fondul negocierilor PNL – UDMR momentan eşuate, aleşii UDMR rămân acizi în CL. Parcarea subterană din Rogerius a primit OK-ul deliberativului, dar nu fără critici.


În 11 luni, pe terenul cuprins între Spitalul Municipal, Piaţa Rogerius şi Spitalul Pelican ar trebui să apară o parcare pe două nivele şi un tunel de legătură al acesteia, pe sub liniile de tramvai. În şedinţa deliberativului local de joi, consilierii au aprobat proiectul de hotărâre privind indicatorii tehnico-economici ai investiţiei „Parcare D+P şi pasaj subteran de legătură cu Piaţa Rogerius, pe strada Corneliu Coposu”. Nu fără comentarii, însă.
Exponenţi ai unei formaţiuni politice care speră la un post de viceprimar în Oradea, UDMR-iştii sunt cei mai vocali critici sau oponenţi ai executivului, în Consiliul Local (CL).

Privind investiţia ca pe un apendice foarte scump al proiectului de amenajare al pieţii, consilierii UDMR au imputat edililor ceea ce ei au nimit „procedura de lucru”. „Undeva la 33-35 de ani ar trebui pentru amortizarea acestei investiţii şi în asta nu am inclus costurile întreţinerii şi funcţionării acestei parcări”, a declarat Ritli Csongor în şedinţă. Acesta a propus ca metodă de lucru o abordare în sens invers: „la ce preţ putem noi, oraşul, suporta o asemenea parcare”.

A primit un răspuns de la primarul Ilie Bolojan, care i-a spus că investiţia se justifică prin cererea mare de locuri de parcare din zona instituţiilor publice, a spitalelor şi pieţelor dar că „e adevărat, amortizarea se face într-o perioadă mare de timp”. Anterior, în şedinţa pe comisii, când UDMR a ridicat aceeaşi problemă, aceştia au primit răspunsul că nu toate investiţiile unei administraţii locale vizează profitul economic imediat, deci amortizarea cade pe un loc secund faţă de utilitatea publică.

410 locuri de parcare

Executivul argumentează că propunerea de realizare a parcării a fost făcută în urma faptului că, în ultimii ani, această zonă s-a dezvoltat cu rapiditate. „Pentru a veni în sprijinul populaţiei, se propune realizarea unei parcări cu regim de înălţime demisol+parter neacoperit, în zona platformei de parcare existente de-a lungul străzii Corneliu Coposu şi a terenului situat între Spitalul Pelican şi Spitalul Municipal Gavril Curteanu. Suprafaţa construită propusă este de 5.300 mp, iar cea desfăşurată de 10.600 mp. Capacitatea parcării va fi de 410 de locuri de parcare. Pentru realizarea investiţiei, sunt propuse două accese independente pentru cele două niveluri: unul din strada Corneliu Coposu, printr-o bandă separată de intrare-ieşire, iar celălalt din drumul de acces la Centrul Oncologic, conform planului de situaţie.

Pentru a facilita accesul din parcare la Centrul de Afaceri cu Produse Agroalimentare Rogerius, se propune realizarea unui pasaj subteran de 4 metri lăţime, prin subtraversarea străzii Corneliu Coposu, care să facă legătura între parcare şi casa scării principale prevăzute în proiectul pieţei în curs de execuţie”, se arată într-un comunicat al Primăriei.

Investiţia din Rogerius este estimată la peste 16,3 milioane de lei.



3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor