Umblă la preţul termiei

De Cristina Ghilea
10Comentarii
Umblă la preţul termiei
Înghesuită de creditorii Electrocentrale SA, Municipalitatea ar pune şi orădenii la plată-n plus pentru gigacalorie.

Falimentul, ruperea societăţii de termoficare, renegocierea şi eşalonarea datoriilor sunt variante întoarse pe toate părţile de conducerea Primăriei şi a CET-ului, pentru stingerea situaţiei dezastruoase în care se află fosta regie de termoficare a oraşului. La începutul acestei săptămâni, primarul Ilie Bolojan a confirmat o veste care poate afecta direct bugetele de familie ale orădenilor: este posibilă şi creşterea preţului la gigacalorie, pentru a reduce discrepanţa dintre preţul de producţie şi cel de vânzare. O gigacalorie produsă în CET costă, de fapt, 341 lei dar preţul de vânzare este de 256 lei. Astfel, cu cât Electrocentrale produce mai mult, cu atât se afundă mai tare în datorii.


bolojan

„O majorare de preţ este posibilă. Trebuie însă văzut cu cât, pentru că este şi o problemă de suportabilitate din partea populaţiei. Rămâne de văzut în ce măsură este posibilă o majorare a preţului prin creşterea subvenţiei”, spune primarul.

Oradea a traversat două ierni cu preţul gigacaloriei la nivelul de azi. În ciuda demersurilor făcute la instituţiile naţionale care dictează, de fapt preţul termiei, tariful nu a fost modificat. Ba chiar a fost scăzut în această iarnă. Acest fapt nu s-a resimţit în facturile orădenilor, pentru că Consiliul local a decis ca diferenţa de preţ să meargă spre plata datoriilor CET-ului.

 La negocieri

Cu sechestru instituit pe rezerva de cărbune mereu în scădere, din curtea CET-ului, primarul spune că este în negociere cu creditorii. E E deja de notorietate tentativa edililor de a eşalona datoria de vreo 20 de milioane de lei pe care CET-ul o mai are către firma de transport Unicom Tranzit, cea care şi-a asmuţit executorul judecătoresc pe resursele şi bunurile societăţii. Luni, primarul îşi anunţa prezenţa la Târgu Jiu, pentru a negocia cu cel mai mare furnizor de cărbune al CET-ului, Complexul Energetic Oltenia. 

„Suntem în negocieri cu toţi creditorii, cu furnizorii de cărbune şi cu transportatorul, pentru reeşalonarea datoriilor, astfel încât Electrocentrale să poată funcţiona”, precizează Bolojan. Cum conturile CET-ului sunt blocate de Unicom, cel mai probabil este că aleşii locali vor vota, joi, o alocare masivă de fonduri către CET, destinaţi exclusiv plăţii datoriilor.

CET-ul are datorii de aproape 299 milioane de lei la bugetul de stat (21 milioane lei), la Ministerul Finanţelor (97 milioane lei), la Complexul Energetic Oltenia (64 milioane lei), Unicom Tranzit SA (50 milioane lei) şi la Maestro Trading SRL (29 milioane lei). JB-C.Gh.

Taguri:


10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor