Umblă la taxe și impozite

De Cristina Ghilea
4Comentarii
Umblă la taxe și impozite
Principalele creșteri în fiscalitatea locală pe 2014 țin de inflație și de majorarea aplicată terenurilor agricole.

Plus 2,5% este procentul de creștere a impozitului pe clădiri și terenuri, aferent inflației. Acesta se va aplica, însă, începând de anul viitor, doar persoanelor fizice, pentru cele juridice fiscalitatea rămâne la nivelul din acest an, au anunțat viceprimarul Ovidiu Mureșan și Eduard Florea, șeful Direcției Economice din Primărie. Pe lângă aceste creșteri care afectează majoritatea contribuabilitor, proiectul fiscal pe 2014 mai conține și alte creșteri sau modificări. În contul majorărilor, edilii se așteaptă la încasări suplimentare de un milion de lei, adică 1% din totalul veniturilor din anul viitor.

Viceprimarul Ovidiu Mureșan a declarat că politica fiscală a municipiului este strâns legată de politica fiscală națională, astfel încât se vor păstra liniile de fiscalitate și în anul următor și se va merge pe predictibilitate.

Pentru persoanele juridice se menține nivelul de impozitare la clădiri și terenuri, bonificația de 5% pentru achitarea integrală a impozitului până în 31 martie și facilitățile pentru investiții majore. Creșterea cu inflația se aplică pe imobilele și mijloacele auto ale persoanelor fizice. Impozitul pe terenul agricol crește cu procente cuprinse între 15 și 19%, taxa pentu certificatul fiscal de urgență crește la 25 de lei. Se păstrează neschimbat procentul de 10% acordat la plata integrală a impozitelor și taxelor la primul termen de plată din an.

Dintre taxele încasate prin Administrația Imobiliară Oradea, cea mai importantă și cu impactul cel mai larg, este așa numita „taxă de oprire/staționare/parcare neregulamentară” care precede amanda. Aceasta crește de la 40 la 45 de lei.

Taxele percepute prin instituția Arhitectului Șef se modifică și ele: taxele de urbanism cresc cu inflația și se actualizează valoarea construcțiilor pentru impozitare cu cea din autorizația de construire. Se introduc și două taxe noi: 100 de lei/lună/stâlp pentru închiriere stâlp electric pentru montarea de indicatoare și casete publicitare și taxa pentru amplasare totem publicitar pe domeniul public – 100 lei/mp/an.

ADP-ul modifică două din taxele percepute: crește de trei ori taxa de transportare a decedaților la capelă – de la 50 la 150 lei și taxa de întreținere a unui câine adoptat în adăpost, de la 60 la 100 de lei pe lună.

Nou înființata Direcție Monitorizare Cheltuieli – Organizare Evenimente introduce taxa de închiriere a Sălii Arlus, de 100 de lei pe oră, scade taxa de închiriere a Sălii Mari la 40-50 de lei pe oră doar pentru ONG-uri dar crește de zece ori taxa pentru închirierea domeniului public către comercianți – de la 5 lei la 50 de lei/mp/zi.

Edilii justifică asta prin afluxul mare de clienți pe care o serbare publică îl oferă dar și prin dorința de-a selecta dintre comercianți, cu rostul de-a evita aspectul de bâlci al evenimentelor.

Zonare flexibilă

Din 2014 se va aplica și o reașezare a zonării fiscale, pe principii dinamice, ca urmare a îmbunătățirii calității vieții în iurma investițiilor în rețele de canalizare și alimentare cu apă, în parcuri, iluminatul stradal sau locuri de parcare. 134 de străzi vor trece de anul viitor de la o zonă fiscală la o altă categorie superioară de încadrare, fapt care va atrage după sine și o creștere a impozitului pe clădiri și terenuri pentru locuitorii de pe aceste străzi.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor