Un „anonim” în Piaţa Unirii

De Cristina Ghilea
25Comentarii
Orădeanul Victor Pernea apreciază că pe noul soclul lărgit ar încăpea mai multe elemente de identificare
Orădeanul Victor Pernea apreciază că pe noul soclul lărgit ar încăpea mai multe elemente de identificare
Cu proiectul Piaţa Unirii pe terminate, pentru unii dintre concitadini e deranjantă lipsa de elemente de identificare a statuii lui Mihai Viteazul.

„Cuiva din Primărie îi e ruşine cu statuia aceea? De trei luni nu se mai lucrează în Piaţa Unirii şi încă nu a fost montată placa de identificare. Vin străini, turişti, îşi fac poze cu Centrul şi implicit cu statuia, şi e păcat să nu se ştie pe cine reprezintă”, crede Victor Pernea, pasionat de istorie declarat.

Orădeanul crede că pe statuie ar trebui să figureze numele domnitorului, anii între care a domnit şi cel mai mare merit al său, unirea principatelor. „Lumea nu ştie ce a făcut acest domnitor pentru ca să merite să aibă statuie în Piaţa Unirii”, e opinia sa. Pernea apreciază că ar fi utilă şi reprezentarea în relief a unei hărţi a zonei, cu vecinătăţile sensibile de la 1600.

Pernea spune că a sugerat această manieră de a ornamenta statuia atât edililor, cât şi Muzeului Ţării Crişurilor, instituţie fără atribuţii în această problemă.

La refăcut

Viceprimarul Mircea Mălan, cel care a condus proiectul reamenajării Pieţei Unirii, spune că o primă variantă de „identificare” a statuii a fost realizată la finalul anului trecut. N-a mai ajuns pe statuie din cauza unei disensiuni cu comisia locală de cultură. „Proiectul de soclu este prevăzut cu o placă din piatră, pe care erau scrise în relief numele domnitorului şi anii între care a trăit. S-a realizat aşa, după ce am primit toate avizele de cultură necesare. Ulterior, comisia de monumente de la Oradea a reclamat că acesta nu e un moment funerar, ca să figureze anii naşterii şi decesului şi că, de fapt, ar fi trebuit inscripţionaţi anii între care a domnit”, ne-a spus Mircea Mălan.

În urma unei discuţii cu designerul Adrian Sabău, viceprimarul a aflat că acesta nu a făcut decât să copieze datele existente anterior pe statuie… „Acum o să gândim o variantă cu o plachetă sau cu litere independente din bronz”, e rezolvarea propusă de Mălan. Propunerea lui Pernea, se pare, nu intră în calculele edililor.25Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor