Un flaut din aur de 9 Karate si o Stradivarius

De Cristian Horgoș
Matei Ioachimescu şi flautul său de aur
Matei Ioachimescu şi flautul său de aur
Joi va răsuna la Oradea un „flaut fermecat” din aur curat. Curând va veni şi un super-violonist cu o Stradivarius.

Joi seară, Filarmonica orădeană va găzdui un concert dirijat de Mihai Agafiţa, solist fiind flautistul Matei Ioachimescu. Programul cuprinde Mozart: Don Giovanni – uvertura şi Simfonia nr. 41 în Do major, Bach – Concert pentru flaut, coarde şi continuo în re minor G. Bizet şo Fr. Borne – Fantezia Carmen pentru flaut şi orchestră. Ca de obicei, avancronica e postată pe site-ul www.oradeaphilharmony.com.

Agafiţa este dirijor al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova din 2004 iar din 2009 devine şi dirijor permanent al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj. Printr-un decret al preşedintelui Moldovei i-a fost conferit titlul onorific „Maestru în Artă”.

La rândul său, Matei Ioachimescu este „Magister Artium” al Universităţii din Viena, artist al Fundaţiei „Yehudi Menuhin” din Viena şi laureat al mai multor premii şi burse internaţionale. Anul acesta, Matei Ioachimescu a fost numit „Ambasador al Integrării” de către Secretariatul de Stat al Austriei.

Matei Ioachimescu cânta pe un instrument de aur de 9 Karate al producătorului japonez Muramatsu.

Stradivarius Elder-Voicu

Oradea e unul din cele 12 oraşe ce vor fi parcurse luna viitoare, de Turneul Naţional Stradivarius 2013, susţinut de Alexandru Tomescu, violonistul care a câştigat cele mai mari competiţii muzicale ale lumii: „Paganini”, „Marguerite Long – Jacques Thibaud”, „George Enescu” etc.

Turneul va debuta pe 8 mai, la Biserica Neagră din Braşov, pe 13 mai va ajunge la Biserica Reformată din Cluj-Napoca, pe 16 mai la Catedrala Sf. Nicolae din Oradea iar pe 29 mai se va încheia la Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti.

Tomescu va cânta şi la Oradea la vioara „Elder-Voicu”, una din ultimele 13 viori Stradivarius funcţionale din lume. În 2007, artistul a câştigat dreptul de a cânta la această vioară din Patrimoniul Naţional, realizată în 1702 şi folosită 40 de ani de maestru Ion Voicu, tatăl parlamentarului Mădălin Voicu.

A VI-a ediţie a turneului vizează Integrala Sonatelor şi Partitelor de Johann Sebastian Bach, concertele fiind însoţite de un spectacol special de lumini. Turneul 2013 este dedicat Fundaţiei Hope and Homes for Children (HHC) România, care are proiecte de închidere a orfelinatelor de tip vechi prin relocarea copiilor în medii bazate pe ideea de familie şi de prevenţie a abandonului.

Tomescu a mai primit Premiul pentru promovarea spiritului şi culturii române acordat la Gala Mediafax 2013 şi a fost numit Ambasador al Culturii Coreene.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !