Un nou episod cu Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea

Un nou episod cu Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea
Deşi Muzeul Tarii Crisurilor ar trebui să se mute în Garnizoană, primarul l-ar vedea mai bine în Cetatea Oradea.

Ilie Bolojan s-a întâlnit miercuri cu oamenii de cultură, ocazie cu care a reuşit să surprindă toată asistenţa. Primarul Oradiei consideră că viitorul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor – fosta clădire a Garnizoanei – e prea mare pentru Muzeu. „Consiliul Judeţean va avea cheltuieli majore cu acest imobil. Părerea mea este că un loc mai potrivit ar fi să se mute în Cetate”, a afirmat Bolojan, de lângă senatorul Cornel Popa, candidatul USL la şefia CJ Bihor.

Directorul Muzeului, Aurel Chiriac, nu a susţinut afirmaţia primarului, arătând că Cetatea este, deopotrivă, neîncăpătoare şi nepotrivită pentru o instituţie precum Muzeul Tarii Crisurilor. „Cetatea este o clădire medievală cu aspect specific şi nu s-ar putea face nimic acolo, pentru că nu se pretează. Să nu uităm că Muzeul Ţării Crişurilor este format din patru muzee de artă, etnografie, istorie şi ştiinţe naturale”, a parat Chiriac.

Joi, Bolojan a ţinut să precizeze că afirmaţiile sale privind Muzeul reprezintă „e o părere personală, nu e o propunere oficială”. „Mi-am spus un punct de vedere. Ca să faci Cetatea mai atractivă, trebuie ca vizitatorul să vină să vadă şi ziduri, dar şi interiorul. Ne trebuie diferite destinaţii în Cetate, exponate, centru de afaceri, săli pentru artişti”, a declarat Ilie Bolojan pentru JB.

„Clădirea Muzeului are, totuşi, 15.000 de metri pătraţi suprafaţă utilă. Poate doar Palatul Culturii din Iaşi să dispună de o suprafaţă mai mare. Consiliul Judeţean ar trebui să se gândească foarte bine cum gestionează, pentru că e o problemă de costuri. Şi la cât de «bine» stă CJ cu finanţele, lucrurile sunt clare”, ne-a declarat joi Ilie Bolojan. Primarul se referă la viitorul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor – fosta clădire a Garnizoanei. De aceea, edilul-şef al Oradiei crede că ar fi mai potrivit ca pe viitorul Muzeul să funcţioneze în Cetate. Bolojan şi-a expus părerea şi în faţa oamenilor de cultură, miercuri, la Teatrul Arcadia. „Eu unul propun ca această problemă să se discute a doua sau a treia zi după alegeri, în cadrul unei dezbateri publice şi sunt convins că vă voi convinge că am dreptate”, i-a replicat primarului directorul Muzeului, Aurel Chiriac, deloc convins de ideea primarului. Directorul i-a transmis lui Bolojan că Muzeul ocupă fără probleme 13.000 de metri pătraţi.

Candidatul USL la preşedinţia Consiliului Judeţean, Cornel Popa, a fost unul dintre cei care în timpul Guvernului Tăriceanu a militat pentru transferul clădirii fostei Garnizoane în patrimoniul Judeţului. Trebuia găsit un nou sediu pentru Muzeu, după ce Palatul Baroc a fost retrocedat romano-catolicilor. Acum, Popa spune că o decizie va fi luată doar după ce va fi realizat un studiu serios despre ce ar însemna mutarea Muzeului în Cetate.

„O mare prostie”

Fostul preşedinte al CJ Bihor, Radu Ţîrle, susţinea în 2008 că Muzeul ar trebui să funcţioneze într-o clădire nouă, situată în apropierea Garnizoanei, tot pe Calea Armatei Române. Acum, însă, crede că Muzeul trebuie mutat în Garnizoană şi consideră „o mare prostie, din toate motivele” o eventuală mutare în Cetate. Ţîrle: „Acolo, în clădirea Garnizoanei, am investit deja 11 milioane euro şi pentru ce, pentru o clădire administrativă?! În Cetate nu sunt condiţii. Ce condiţii putem oferi în Cetate? Din 400.000 de exponate să mai rămânem cu 20.000?!”.

 

 

 

 11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor